10 aroma starenja vina

Naslov orginala: 10 aromas of aging wine. Izvor: https://www.vinetur.com/; Objavljeno: by Mariana Gil Juncal. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, aroma, degustacija

Danas započinjemo trening sa 10 aroma vina koje možete susresti ako je vino starilo u bačvama.

“Probati znači pažljivo testirati-degustirati proizvod koji želimo ocijeniti, proizvod koji je podložan našim čulima, posebno čulima okusa i mirisa. To je pokušati spoznati pretraživanjem njegovih nedostataka i njegovih kvaliteta kako bi se to stručno reklo. To je proučiti, analizirati, opisati, definisati, prosuditi, klasifikovati ” rekao je jednom, Jean Ribereau-Gayon, hemijski inženjer, unuk Ulysse Gayon-a, učenik Pasteur-a i osnivač Eenološke stanice Univerziteta u Bordeaux-u (Oenological Station of the University of Bordeaux).

U potpunosti se slažem sa ovom definicijom degustacije. Budući da kad kušamo vino stavljamo ga pod povećalo, čak sam ohrabren da kažem da smo u naučnom trenutku u kojem je naša interpretacija i naši osjećaji ključni za degustaciju. To je čin potpuno različit od čina ispijanja vina sa prijateljima ili sa našim partnerom. Ne probamo kada smo žedni, nego kad trebamo zaroniti u svoja čula (amaterski ili profesionalno) da bismo ih uvježbali.