Cabernet Blanc

Naslov orginala: Cabernet Blanc. Izvor: https://glossary.wein-plus.eu/, Prevod: Dragutin Mijatović

Sorta bijelog grožđa (takođe VB 91-26-1) interspecies nova sorta dobijena ukrštanjem sorti Cabernet Sauvignon x nepoznati otporni partner. Smatra se da je složen hibrid Cabernet sauvignon x (Sylvaner x (Riesling x Vitis vinifera) x (JS 12417 x Chancellor)) kao i nove sorte Cabertin i Pinotin. U skladu s tim, nosi gene od Vitis labrusca, Vitis lincecumii, Vitis rupestris i Vitis vinifera. Hibridizaciju je obavio 1991. godine vlasnik vinarije Valentin Blattner u Soyhières u švajcarskom kantonu Jura, a zatim se selekcija odvijala u Freytag Rebschule u Neustadtu / Lachen-Speyerdorf na Palatinate (Njemačka). Registrovana 2004.

Loza je otporna na mraz, Botrytis, plamenjaču i pepelnicu, ali teži prema Millerandage pri čemu grozdovi predstavljaju mješavinu bobica normalne veličine sa sjemenkama i sitnih bobica bez sjemenki koje daju koncentriranije šećere i ekstrakt. Sorta se gaji na manjim površinama širom Evrope, malo više u Švajcarskoj, Njemačkoj, Holandiji i u Austriji. Sorta može imati veliki potencijal na sjevernim širinama jer klimatske promjene čine vinogradarstvo izvodljivijim.

Bobice su male i okrugle, posebno bobice bez sjemenki imaju vrlo visok sadržaj šećera i dobre vrijednosti ekstrakta. Prije nego što u potpunosti sazriju, bobice su tamnozelene boje i dugo izgledaju nezrelo. Kada sazrijevanje počne početkom oktobra, bobice požute.

Daje aromatična, mirisna bijela vina sa okusom koji leže između sorti Riesling i Sauvignon Blanc. Začinjeni miris paprike, crne ribizle i ogrozd, ali i arome citrusa, kajsije i jabuka. Sa pravom zrelošću i optimalnim terenom razvija dobru mineralnost i kiselu strukturu. U Kaliforniji, Cabernet Blanc je pojam za Blush Wine (lagano maceriran) Cabernet Sauvignon. Zbunjujuće, naziv Cabernet Blanc koriste i neki proizvođači (najčešće u SAD-u – drugdje je Blanc de Cabernet korisniji izraz) za opisivanje rumenila rosé vina ili bijelih vina proizvedenih od sorte grožđa Cabernet Sauvignon. Mutacija, zlatno obojene bobice sorte Cabernet Sauvignon, pronađena u vinogradu u Langhorne Creek u Južnoj Australiji takođe je vinifikovana; nazivali su je Cabernet Blanc, ali ide i pod imenom Shalistin. Debela pokožica omogućava proizvođačima da odaberu kasnu berbu i proizvode desertna vina kao i suve verzije.

Više na: https://piwi-international.de/en/ i https://www.wine-searcher.com/

Da ne bude zamjene sorta Cygne Blanc je duga sorta, iako je često zamijena za Cabernet Blanc

Cygne Blanc. Sorta bijelog grožđa. Jedan uveo čokot sorte Cabernet Sovignon, nazvan je ” Cygne Blanc” što znači bijeli labud. Lozu je 1989. godine otkrila supruga australijskog vinara Dorham Mann u svom vrtu u zapadnoj australijskoj zajednici Baskerville u Swan Valley (Dolina labudova). Vrt je blizu vinograda zasađenog sortom Cabernet Sauvignon, pa je vinova loza vjerovatno rezultat samooplodnje. To je neovisna sorta koja je zvanično registrovana 1997.