Jedini vinski grafikon koji Vam neće trebati

Naslov orginala: The Only Wine Chart You’ll Ever Need. Izvor: https://ilovewine.com/; Objavljeno: 04.05.2019. by Kristin. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, degustacija

Kada tražite idealno vino želite nešto što nudi savršen nivo slasti, ali samo šta to znači?

Grafikon slasti

Pa, biće različito za različite ljude. Možete odabrati bocu vina sa vrlo slatkom procjenom na grafikonu ili ona sa procjenom suva do kosti, ili vam se možda sviđa nešto malo bliže sredini pakovanja. Ako niste sigurni, sada je pravi trenutak da počnete gledati različite tipove vina, kako se rangiraju, a zatim probati nekoliko opcija.

Suvo do kosti nasuprot vrlo slatko. Možda ne mislite o napitku bilo koje vrste kao “suvom od kosti”, ali ako ste ikada vino kategorisali na ovaj način, možda se predomislite. Neka vina zapravo mogu usisati vlagu direktno iz usta i osjećate se kao da ste skoro dehidrirani. Ostala su toliko slatka da možete osjetiti kako šećer prekriva unutrašnjost usta. Naravno, uvijek ima onih vina koja padaju negdje na sredini ili malo bliže jednoj ili drugoj strani grafikona. Samo vi možete odlučiti koji put želite.

Šta čini vino suvim? Dakle, zašto je vino u nekim slučajevima suvo? Profesionalni naučnici o hrani i pisci o vinu na tom rade već godinama i smislili su tri različita aspekta vina koji odlučuju da li je vino suvo ili slatko, kako bi ga bolje smjestili na grafikon. Ova tri aspekta su aroma, tanini i kiselost. Naravno, slatkih vina ima dovoljno, ali u različitim kombinacijama. Povećani tanini će u većini davati više suvi efekat u ustima kada su upareni sa velikom kiselošću, a manje slatka aroma, stvorit će još veći efekat suvoće.

Neka od suvih crnih vina koja možete potražiti uključuju odvažan i gorak okus ili slane okuse, poput vina Tannat, Bordeauxa, Aglianico ili francuski Malbec. Suva bijela vina primarno uključuju arome limuna i minerala i uključuju opcije poput italijanskog vina Pinot Grigio, Gavi, Muscadet, Vinho Verde i Arinto. Ova vina će vam dati suv okus koji možda tražite, ali imajte na umu da se ne šalimo kad kažemo da će vam potpuno isušiti usta i vaše okusne pupoljke na jeziku dok pijete.

Što čini vino slatkim? Po zakonu suprotnosti, znamo da ako potpuno suvo vino ima više tanina, visoke kiseline i slabu slatku aromu, slatko vino mora imati malo tanina, nisku kiselost i veliku slatku aromu, zar ne? Pa, to je samo tako jednostavno. Vina koja imaju slatki okus imaju i slatki miris i kada dobijete nizak nivo kiselosti i nizak nivo suvi tanina, dobit ćete čašu vina koja ima slađi i slađi okus, sve do te zavidne slasti izuzetno slatkog vina.

Ako tražite neka od ovih vrlo slatkih vina, naći ćete crvena vina koja sadrže smokve, grožđice i datule kao najbolje opcije. To su vina Tawny Port i Vin Santo Rosso.

Vrlo slatka bijela vina mogu se sastojati od okusa zlatno grožđice, marmelade od marelice i smokve. Uključuju opcije vina poput White Port, vina Passito, desertno vino Moscatel i Vin Santo. Svako od njih dat će vam težak okus slasti koji tražite i izvrstani su komplimenti sa kiselijim namirnicama. Osim ako, naravno, ne tražite što je moguće više slasti.

Balansiranje. U sredini grafikona nalaze se opcije za suva ili poluslatka vina. Ovo je sjajno za one koji žele malo više ravnoteže, ali imaju tendenciju da se nagnu u jednom ili drugom smjeru. Za crna vina naći ćete poluslatke opcije koje sadrže kandirano voće i cvjetne okuse, poput vina Brachetto D'Acqui, Recioto Della i Valpolicella.

Među bijelim vinima otkrit ćete suva vina sa aromama saća i limuna, poput Chenin Blanc, Kabinett Riesling i Torrontes. Pronaći ćete i poluslatke opcije koje uključuju arome tropskog voća i parfema, poput Moscato. Ovo će vam pružiti malo više balansa koji ćete možda poželjeti za večeru ili srećne trenutke.

Pronalaženje okusa na grafikonu. Različiti aspekti utiču na okus vina, kao što smo pomenuli u grafikonu. Tanini, kiselost i aroma nekog vina pružaju mu izrazito naginjanje prema suvom ili slatkom, pa pogledajte grafikon. Tanini su povezani sa načinom na koji se vino osjeća na jeziku. Oni čine da se vino osjeća suvo ili ne mijenjajući nivo gorčine i adstriniranosti vina. Za neke nije potrebno puno tanina da bi se prepoznao efekat, ali druga nemaju isti nivo osjetljivosti.

Kiselost je još jedno područje gdje ćete primjetiti razliku prema slatkom ili suvom. To je zato što viši nivoi kiselina probijaju slatke aspekte vina ili bilo šta drugo po tom pitanju. Ako imate slatko, želite da dodate barem malo kiselog da uravnotežite. Nije dovoljno i dobijete nešto vrlo slatko; previše i dobijate nešto vrlo kiselo, ili kiselo, zbog čega je okus suvlji.

Konačno, način na koji nešto miriše može izigrati vašu svijest. Ako vam je nešto slatko, vaše tijelo misli da mora imati slatki okus i to djeluje u korist slađih vina. S druge strane, ako nešto miriše kiselo, osjetit ćete kiselost čim popijte gutljaj. Vaš um može vas na taj način izigrati ili može poboljšati namjerno okus krajnjeg proizvoda.

Bez obzira koji tip vina tražite, možete ga pronaći među crvenim ili bijelim, uz suvu ili slatku opciju. Takođe možete isprobati nekoliko različitih tipova koji se naginju u bilo kojem smjeru. Slatka vina se razlikuju od polusuvih do vrlo slatkih, a suva se vina razlikuju od potpuno suvih, pa sve do suvih do kosti. Zato koristite grafikon kao pomoć.