Kosher vino

Naslov orginala: Myths and Facts About Kosher Wine;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 17.05.2018. by Adam Montefiore;  Obrada slika: Dijana Pantić;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: vino, kosher

Šta je to Košer vino i da li se razlikuje od običnog vina?  Kratak odgovor: Ne. Košer vina imaju isti okus, kao i druga vina! Međutim, postoje neke razlike u Košer vinima koja bi bila od interesa za ne-Jevreje, poput onih sa ograničenjima o načinu ishrane. Na primjer, mnoga Košer vina su veganska. Naprijed!

Šta je Košer vino? Konzumiranje Košer hrane je od suštinskog značaja za sve koji poštuju jevrejske vjerske zakone o ishrani (Kashrut). Vjerski zakoni predstavljaju skup standarda za pripremu hrane i proizvodnju vina. Samo da znate, pojam “Košer” je izveden iz hebrejske reči za “fit”, što znači da je prikladno za potrošnju. Da li ste znali? Košer vina ne moraju biti blagoslovljena od strane rabina.

Kvalitet vina Košer, Yay? ili Nay? Načela izrade Košer vina su ista kao i kod ne-Košer vina. Isto grožđe Cabernet Sauvignon, bilo da se uzgaja u Kaliforniji, Bordou ili Galileji, uzgaja se i bere na isti način, fermentiše u istim temperaturno kontrolisanim tankovima, odležava u istim malim hrastovim buradima i na isti način se flašira. Vinari studiraju na mjestima poput U.C. Davis i opreme vinarija su prilično identične. Kosher vinarija je kao i svaka vinarija koja proizvodi ne-Košer vina!

Da li je vino Košer ili ne, to je nevažno za kvalitet.” Košer sertifikat ne predstavlja kvalitet. Ovo funkcioniše u oba smjera. Loše proizvedeno Košer vino je loše vino, ali nije loše jer je Košer. Isto tako, Košer vina dobijaju 90+ poena od kritičara na najvišem nivou, i osvajaju trofeje i zlatne medalje na glavnim takmičenjima, uprkos tome što su Košer. Da li je vino Košer ili ne, nije relevantno za kvalitet. Većina Košer vina su kvalitetna vina.