Porijeklo riječi vino

Naslov orginala: Qahhwat Al-Bun “Wine Of The Bean”. Izvor: https://msrahrah.wordpress.com/. Objavljeno: 23.06.2010. by Megan V. Prevod: Dragutin Mijatović

Obožavam kafu! Pijem je svaki dan. Volim miris, okus (osim ako je loše napravljena) i uključeni ritual. Ovdje u Sydney-u imamo veliku sreću da imamo Campos Coffee (slika), njihova trgovina udaljena je 10 minuta hoda od moje kancelarije. Moj kolega i ja svakodnevno hodamo (kiša ili sjaj) kako bismo popili kavu. I to vrijedi, svaki tamošnji barista skuva savršenu šalicu kave! Pročitao sam ovaj blog jutros o porijeklu riječi “kava” ljubaznošću Dictionary.com. To na arapskom znači vino od graha, stvarno to odgovara mom umu. Bez obzira na to imate li shot black, espresso, cappuccino, macchiato ili soy latte poput mene … uživajte!

Koliko volite biti kofeinizirani? Medicinsko istraživanje otkrilo je, ako se kafa pije tokom dana to je manji rizik od obolijevanja od rijetkog oblika raka glave i vrata. Ljudi koji su pili najmanje 4 čaše dnevno smanjili su rizik za jednu trećinu. Ko ne voli da se porok transformiše u vrlinu? Klasičan dio mistike kave je sam naziv “kafa”. Nesigurnost oko njene etimologije zahvata kontinente. Prepustite Italijanima da kavu predstave ostatku Evrope kao “caffe”. Engleska riječ “coffee” dolazi od holandske riječi “koffie“. Ova riječ potiče od turskog kahveh, što zauzvrat potiče od arapskog qahwah, skraćenice od qahhwat al-bun, što znači “vino od zrna graha“. Ova poetska fraza dovela je do nesporazuma da qahwah znači i “vino“. Otpijte još jedan gutljaj prije nego što nastavite čitati. Neki istraživači sugerišu da priča o imenu kave ide još dalje, porijeklom iz etiopske regije Kaffa koja je jedna od istorijskih kuća graha (bean). U regionu Kaffa, kava se naziva buno, a na arapskom sirovo zrno može biti poznato kao bunn. Vraćajući se ljupkom “vinu od graha“, qahhwat al-bun, primjećujete da su ovdje prisutne obje etiopske riječi, kao i prijeklo riječi vino? Da zatvorimo, evo nekoliko manje poznatih napitaka od kafe. Pogledajte znate li kako su napravljene i kakvog su okusa (Café-brûlot, Café royale, Macchiato).