Portugal očekuje internacionalizaciju svojih sorti grožđa

Naslov orginala: Portugal anticipates the internationalization of its grape varieties. Izvor: https://www.vitisphere.com/; Slike sorti: https://plantgrape.plantnet-project.org/en/; Objavljeno: 12.02.2020. by Alexandre Abellan. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vinova loza, autohtona sorta, vino, portugal


32 sorte grožđa predstavljaju 75% portugalskih vinograda u 2018. godini (10% Tempranillo, 7% Touriga Franca, 6% Touriga Nacional, 6% Fernão Pires, 4% Castelão …). – foto kredit: Alexandre Abellan (Vitisphere)

Vidjevši svoje domaće sorte kako se šire u kontekstu prilagođavanja suši, portugalski vinogradi doživljavaju komercijalnu priliku i pripremaju se za vrednovanje zaboravljenih sorti grožđa.

“Danas su međunarodne sorte grožđa francuske. Uz klimatske promjene, ovo će se dogoditi i sa autohtonim sortama Iberskog poluostrva. Touriga Nacional (na slici, desno) i Alvarinho (na slici, lijevo) postat će međunarodne sorte grožđa “, naglašava Jorge Monteiro, predsjednik udruženja interprofesionalna vina Portugala (ViniPortugal) na pariškom sajmu Vinexpo (izložbeni centar Versailles).

Dok će sorta Touriga Nacional biti testirana za Bordeaux apelaciju (kao sorta grožđa za adaptaciju), sorta Sousão se naseljava u Južnoj Africi, a sorta Tinta Barocca se pojavljuje u Australiji kako bi se borila protiv sušnih perioda i očuvala svježinu vina. “To je dobra stvar da druge zemlje traže naše sorte grožđa. Činjenica da Francuska gaji sortu Touriga Nacional omogućit će nam da više razgovaramo o tome “, kaže Jorge Monteiro.

U pogledu vrijednosti izvoza, “naša ponuda nudi različita vina zahvaljujući autohtonim sortama grožđa”, objašnjava Jorge Monteiro, čija je strategija udaljiti se od zemalja proizvođača (Španije i Francuske, čiji su turisti važni potrošači), kako bi se osigurala strateška tržišta (Sjedinjene Države, Kanada, Brazil i Kina). Proizvodeći uglavnom miješana vina (blended wine), Portugal počinje da promoviše svoj potencijal rijetkih sorti grožđa, kao na nedavnoj profesionalnoj degustaciji u Londonu. “Ove zaboravljene sorte grožđa vrlo su privlačne degustatorima”, naglašava Sofia Salvador, edukator za vina Portugala i web menadžer Vini Portugal.

Novi talasi. U Portugalu je 250 sorti grožđa trenutno na popisu, 70 sorti se komercijalno koristi u proizvodnji vina, a 10 sorti grožđa istaknuto je u strategiji promocije ViniPortugal. To su četiri bijele sorte grožđa (Alvarinho, Arinto, Encruzado i Fernão Pires) i šest crnih (Baga, Castelão, Tinta Rotiz, Touriga Franca, Touriga Nacional i Trincadeira). Ako se portugalske sorte grožđa trenutno lakše prilagođavaju klimatskim ograničenjima, novi talas sorti grožđa proučava se od strane udruženja koje promoviše upotrebu rijetkih sorti grožđa u pripremi za vinske izazove budućnosti. Portugalski sektor priprema i treći talas autohtonih sorti grožđa odabranih od starih loza sa zaboravljenih parcela, sa eksperimentalnim zasadima i određivanjem genetskog naslijeđa.