Praktični vodič za izbor vina-04

Naslov orginala: A Practical Guide To Selecting The Perfect Wine;  Izvor: http://wineactive.com/;  Objavljeno: 19.06.2018.;  Prevod: Dijana Pantić

Istorijsko piće koje datira hiljadama godina je vino. Može se koristiti na razliite načine ili piti čisto. Izbor najboljeg vina za uparivanje sa hranom je od suštinskog značaja jer može da utiče na okuse vašeg jela. Ne procjenjujete vino samo na osnovu godine proizvodnje. Samo zato što je vino proizvedeno odavno ne znači da je kvalitetno vino. Pobrinite se da detaljno proučite vino kako se ne bi prevarili da platite previsoku cijenu za vino sa dna police. Nikada ne kuvajte vino jer ne možete uživati u okusima. Kada se vino kuva, tokom procesa kuvanja, ono postaje koncentrovanije. Bilo kakvi okusi koje vam se ne sviđaju će prevladati, što znači da vam se neće dopasti okus hrane koju ste sa toliko truda pripremili.

Upoznajte dobro svoju prodavnicu vina. Ovo je važno jer je svaka prodavnica priča za sebe. Svako tržište ima i nudi različite tipove, cijene i svoju opštu lepezu vina. Ako ne znate mnogo o vinu, odlazak u trgovinu prepunu skupih marki možda nije dobra stvar. Pronađite prodavnicu u kojoj se možete raspitati o vinu, naravno o onom koje najbolje odgovara vašem okusu kad su bar vina u pitanju. Trebalo bi uvijek zapisati nekoliko osnovnih zabilješki nakon probanja novog vina. Obavezno zapišite naziv vina, njegovo porijeklo i godinu proizvodnje kao i svoje lične utiske. Teško će se sjetiti kakvo je vino bilo na okusu, pogotovo ako prisustvujete degustacijama vina i probate različita vina u istom danu.

Ako volite crveno meso, držite se crvenog vina. To je opšti princip i od njega se rijetko treba udaljavati. Crveno vino Vam pomaže, da se okusi u bifteku ili mesu koje izaberete i obrnuto, na najbolji mogući način upotpune dok uživate uz ručak ili večeru. Kao što je poznato, vino možete koristiti na mnogo različitih načina. Za uživanje u vinu ključno je birati, po mogućnosti, najbolje vino za Vas, jer će ono uticati i na Vaš okus hrane. Ako ste početnik nikad nije na odmet postaviti jedno pitanje više, kako bi uživali u vinu koje platite, i ručku koji ste pripremili. Obogatite svoj doživljaj koristeći iskustva i savjete onih koji nešto više znaju o vinu.