Vino i alkohol

10.000 godina pijanstva – vino i alkohol

vino

Vino i alkohol. Šta je šta? Da, vino je piće nastalo vrenjem soka grožđa, sorti iz roda Vitis. Medovina je piće nastalo vrenjem medne vode (med razmućen u vodi). Pivo je međutim napitak dobijen od slada žitarica najčešće od ječma. Jednostavne i primitivne varijante piva i vina mogu se susreti u cijelom svijetu i takva pića piju se već više od 10.000 godina. Ponekad se može čak reći da su se civilizacije gradile na alkoholu.

Vino i alkohol

Jedan od najstarijih vladara starog Egipta nosio je ime kralj Škorpion. Sahranjen je prije 5.000 godina na mjestu koje se zove Abydos u pustinji blizu srednjeg toka rijeke Nil. Grobovi u Abydos-u ispitivani su već početkom dvadesetog vijeka. Nova otkrića događaju stalno zahvaljujući novoj tehnici. Patrick McGover zove se istraživač iz Penn State univerziteta u SAD koji se specijalizirao u istraživanju kako pronaći najstarije podatke o proizvodnji vina. Uz pomoć najsavremenijih aparata za analize uspio je dokazati da je kralj Škorpion bio sahranjen zajedno sa stotine posuda napunjenih vinom oplemenjenim raznim začinima.

U glinenim sudovima nalaze se tragovi organskih materija raznih medecinskih trava, meda, smole i drugih dodataka. Tragovi odgovaraju receptima sa papirusa koji su mlađi više hiljada godina. To je recept koji govori na koji način se pripremaju medikamenti i sveta pića sa vinom u osnovi i začinima kao dodatcima.
Nalaz potvrđuje da je vino bilo vrlo značajno piće sa vrlo visokim statusom. Vino i alkohol. Vino je u Egiptu već u ta stara vremena bilo spravljano na zavidan način, uprkos tome da se grožđe ovdje nije gajilo nego se moralo uvoziti.

Preuzmite PDF ovdje