Poznata vina

Poznata vina. Šta je to vino? Jednostavno, vino je fermentisani sok od grožđa. Grožđe se drobi kako bi se oslobodila zašećerena tekućina, a zatim alkoholna fermentacija pretvara sok grožđa u alkoholno piće. Ali hajde da zaronimo malo dublje u samo piće – šta se zapravo nalazi u vinu?

Kod piva, viskija ili sakea, potreban je složen proces za stvaranje slatke tečnosti od upotrebljenih žitarica. Međutim, kod vina to nije slučaj – zrelo grožđe nudi savršen paket sirovine za proizvodnju vrlo zadovoljavajućeg alkoholnog pića.

Poznata vina
https://www.winespectator.com/

Poznata vina su vina proizvedena od klasičnih, dobro poznatih, internacionalnih visokokvalitetnih sorti grožđa i piju se na svim kontinentima. To su, bijela: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, i druga, te crvena: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i druga. Izuzetno su tražena vina proizvedena od autothtonih sorti grožđa poznatih vinogradarskih zemalja svijeta. Duga je lista poznatih vina, bilo da se radi o mirnim (gore pomenutim), pjenušavim (champanjac, prosecco), desertnim (tokaji) ili jakim vinima (porto).

Poznata vina data su u deset grupa. Svaka kviz grupa ima deset pitanja. Svako pitanje jedan tačan odgovor.