Vinska kultura kviz

Vinska kultura kviz. Ljudska evolucija je oduvijek bila povezana sa proizvodnjom vina. Najnovija istraživanja ukazuju da je alkohol igrao centralnu ulogu u ljudskoj evoluciji i istoriji civilizacije. Vino je najstarije i najraširenije kulturno i ritualno piće čovječanstva, starije čak i od piva. „Bez izuzetka, uspon svih naprednih evroazijskih civilizacija bio je blisko povezan sa razvojem vinske i alkoholne kulture koja je u početku bila povezana sa magijom. Kasnije je igrala ulogu u društvenim i vjerskim ritualima“, objasnio je Kupfer, opisujući ključni uticaj alkoholnih pića na ljudsku istoriju. Konzumacija vina, a kasnije i piva na evroazijskom kontinentu stara je koliko i veze i kulturna razmjena među njegovim narodima.

Vinska kultura

Narodi Evroazije bili su u kontaktu i razmjenjivali ideje i dobra na ogromnim geografskim udaljenostima još od praistorije, mnogo prije vrhunca Puta svile prije dvije hiljade godina. „Ječam se izvozio iz Mesopotamije u Kinu, gde je korišćen isključivo za pravljenje piva“, naveo je Kupfer jedan primer.

Najstariji arheološki dokazi o korištenju divljeg grožđa za spravljenje fermentisanog ritualnog pića potiču iz Kine i datiraju oko 9.000 godina unazad.

Vinska kultura kviz ima deset kombinacija, a svaka kombinacija ima 10 pitanja. Pazite, pojedina pitanja imaju više od jednog odgovora.