Arome starenja vina

Arome starenja vina

degustacija vino vinska kultura

Arome starenja vina. Danas započinjemo trening sa 10 aroma vina koje možete susresti ako je vino starilo u bačvama. “Probati znači pažljivo testirati-degustirati proizvod koji želimo ocijeniti, proizvod koji je podložan našim čulima, posebno čulima okusa i mirisa.

Arome starenja vina

To je pokušati spoznati pretraživanjem njegovih nedostataka i njegovih kvaliteta kako bi se to stručno reklo. To je proučiti, analizirati, opisati, definisati, prosuditi, klasifikovati ” rekao je jednom, Jean Ribereau-Gayon, hemijski inženjer, unuk Ulysse Gayon-a, učenik Pasteur-a i osnivač Eenološke stanice Univerziteta u Bordeaux-u (Oenological Station of the University of Bordeaux).

U potpunosti se slažem sa ovom definicijom degustacije. Budući da kad kušamo vino stavljamo ga pod povećalo, čak sam ohrabren da kažem da smo u naučnom trenutku u kojem je naša interpretacija i naši osjećaji ključni za degustaciju. To je čin potpuno različit od čina ispijanja vina sa prijateljima ili sa našim partnerom. Arome starenja vina. Ne probamo kada smo žedni, nego kad trebamo zaroniti u svoja čula (amaterski ili profesionalno) da bismo ih uvježbali.

Da, nikad se ne umorim i da to kažem hiljadu puta. Čula se treniraju na isti način na koji trenirate u teretani. Bilo bi nelogično da ako nikad ne trenirate, prijavite se za maraton. Isto se događa sa vinom, ali mnogo puta sommelieri ili vinski profesionalci trpe neku vrstu nasilništva, posljedicu nekih katarakta nerazumljivih pridjeva koji često prate opise vina. Dakle, ako nikada svjesno nismo tretirali senzorni trening, kako ćemo prepoznati arome i okuse za koje nikada nismo znali?

Naslov orginala: 10 aromas of aging wine. Izvor: https://www.vinetur.com/; Objavljeno: by Mariana Gil Juncal. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, aroma, degustacija