Dekantiranje vina

podrum vino vinska kultura

Dekantiranje vina. Često pogrešan postupak ali ipak dekanter je važan i koristan alat. Kada se pravilno koristi, pretakanje (dekantiranje) vina može da osvježi čak i najprosečnije vino. Međutim, nije se uvijek lako odlučiti da li da se primjeni ili ne. Potrebno je razmotriti promjene u vinu koje se odvijaju procesom starenja, i imati na umu nekoliko putokaza? Dva su glavna razloga za pretakanje vina. Prvi je fizički – odvajanje bistrog vina od čvrstih materija koje su nastale tokom starenja. Drugi je efekat kiseonika, koji oslobađa određena jedinjenja vezana unutar boce. Oba utiču na našu percepciju okusa, teksture i arome.

Suprotno uvriježenom mišljenju, pretakanje starijih vina daleko je od željenog pravila.

Dekantiranje sedimenta (Odvajanje taloga). Dr. Gavin Sacks, vanredni profesor na školi Cornell University na Odjelu za nauku o hrani (Department of Food Science), napominje da je odvajanje filtriranog vina od čvrstih materija istaloženih u boci bio originalna motivacija za dekantiranja vina. “Dekantiranje se vraća u alhemiju, gdje je korišteno za opis procesa uklanjanja tekućeg dijela smjese iz čvrstih materija”, kaže Sacks. Vino je danas pouzdanije nego ikada. Imamo mogućnost da precizno filtriramo i spriječimo da se neke čvrste materije uopšte formiraju, ali da se riješite sedimenta uvijek će biti problem. Talog može biti vrlo fin i ima tendenciju da umrtvljuje okus i ekspresiju vina. Ponekad se vinar odlučuje za malo taloga u boci, ali većina tradicionalista se suočava sa bilo kojom vrstom mutnoće ili zamućenosti. U holističkom činu vrednovanja vina, vizuelne nepravilnosti su dužne da označe kako prvo doživljavamo vino. Ali prije nego što se odlučite za dekantiranje, morate vino pripremiti za to.

Naslov orginala: When Should You Decant Wine?;  Izvor: https://www.winemag.com/;  Objavljeno: 03.07.2018, by Tammie Teclemariam;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: vino, dekantiranje, vinska kultura