Koja je sorta radni konj?

ampelografija sorta vinarstvo vinogradarstvo vinska kultura

Koja je sorta radni konj? Neke sorte razvijaju reputaciju da se od njih proizvode lošija vina. U industriji vina usmena priča i moda mijenjaju ovu reputaciju.

Koja je sorta radni konj

Britanski pisac o vinu Jancis Robinson koristi eufemizam “sorte radnih konja” da opiše ove društvene uloge. Ove sorte nalaze se na drugom kraju spektra takozvanih vrhunskih sorti – Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Chardonnay.

Ali, baš kao što su u prošlosti radni konji obavljali vrijedne funkcije, dok su poniji gledali niz nos, sorte vinskog grožđa vrijedne su čuvanja.

Radni konji (“radi kao konj”) bili su mnogo popularniji do prije otprilike pola vijeka kada je kvalitet počeo biti važniji od količine. Neki od nas su dovoljno stari da se sjete skockanog evropskog vinskog jezera (European Wine Lake), punog razrijeđenog crvenog vina sa malo alkohola. Tržište vin ordinaire, koje je zahtijevalo visoke prinose zbog smanjenja alkohola, je nestalo. Ali sorte koje su snabdijevale to tržište i dalje nose dio ugleda.

Koje su sorte radni konji?

Neke od njih bit će vam poznate jer su poljuljale svoju reputaciju ili su sada poznate po tome što se gaje u prikladnijem teroaru i sa više poštovanja u proizvodnji vina.

Airen je četvrta najviše zasađena sorta grožđe na svijetu. Praktično sve to u Španiji, gdje se koristi za masovna bijela vina i za destilaciju u jako alkoholno piće i rakiju. Zasadi brzo opadaju i čini se malo vjerovatnim da će se ikada koristiti za proizvodnju vrhunskih vina.

Chenin Blanc (Steen) zaslužan je za divna vina srednjeg toka rijeke Loare (Loire) – mirna i pjenušava, suva, suva i slatka. Ali u toplijim podnebljima sorta je sposobna dati visoke prinose, a time i prilično karakteristično vino. To je bila uloga sorte Chenin Blanc posebno u Južnoj Africi i Zapadnoj Australiji. Ugled je opeo, ali pronaći ćete nekoliko zaljubljenika u blizini.

Koja je sorta radni konj

Carignan je poznat kao Mazuelo u mjestu porijekla u sjeverno-zapadnoj Španiji. Nekada se intenzivno uzgajao u južnoj Francuskoj i imao je veliki doprinos u tom gore spomenutom jezeru. Podizanje vinograda sa ovom sortom pada.

Grenache (Garnacha) se kvalifikuje kao sorta radnih konja. Nekada je veliki doprinos davao jakim crvenim porto vinima u Australiji. Iskrčeno je mnogo vinograda, ali sada je sorta važna za proizvodnju stonih vina.

Koja je sorta radni konj

Malbec (Cot) je bio sorta argentinskog radnog konja. Odlično za jeftinu proizvodnju grubih crvenih boja. Ali onda su Argentinci i ostatak svijeta otkrili da Malbec može dati izvrsna vina. U Australiji se često koristio u mješavinama sa sortama Shiraz i Cabernet Sauvignon, prije nego što je oslabio u popularnosti sve do povratka naklonosti u prvoj deceniji ovog vijeka.

Izvor:https://darbyhiggs.substack.com/. Naslov orginala: What is a workhorse variety? Objavljeno: 03.10.2021. by Darby Higgs. Slike sorti: https://glossary.wein.plus/ . Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/sorte-grozdje-putovanje-svijetom/