Šta je enoturizam?

enoturizam vino vinska kultura

Šta je enoturizam? Svi volimo putovati i vidjeti nova mjesta, ali posljednjih godina raste interes za nove oblike turizma. Osim toga, kao rezultat promjene paradigme koju je nametnula pandemija, odlučujemo se za lokalni i seoski turizam u kojem nastojimo živjeti iskustva unutar posjećene destinacije.

Šta je enoturizam

Vino je postalo glavni junak, budući da su odlasci u vinski turizam jedna od najpopularnijih opcija za one koji žele pobjeći iz grada na nekoliko dana.

Šta je enoturizam?

Enoturizam ili enološki turizam sastoji se u tome da se vinski svijet učini poznatim iznutra: vinarije, vinogradi, proizvodni procesi, istorija … Osim toga, takođe je usko povezan sa gastronomskim turizmom i kulturnim turizmom povezanim sa vinskom industrijom. Dakle, vinski turizam proizlazi iz kombinacije seoskog turizma, kulture, gastronomije i vina kao glavnog aktera. Kultura vina, njegova arhitektura ili pejzaž okoline neki su od elemenata koji se ističu u ovoj vrsti putovanja.

Koje enoturističke aktivnosti nudi Jean Leon? Za nas je enoturizam jedan od stubova naše vinarije s ciljem da našu regiju i našu kulturu učine poznatim kroz naša vina. Nudimo vam širok izbor aktivnosti prilagođenih svakom ukusu i trenucima.

Naš Centar za posjetioce, otvoren 2002. godine, inspirisan je kalifornijskim stilom 50-ih kao počast godinama koje je Jean Leon proživio u Hollywood-u, pa je to svijetao i potpuno otvoren prostor, integrisan u prirodu vinograda. Kako bi se naši posjetioci mogli potpuno uroniti u uzbudljiv proces proizvodnje naših vina, u našem Centru za posjetioce možete posjetiti našu vinariju, prošetati se vinogradima i posjetu završiti degustacijom naših vina.

Evo nekoliko vinskih iskustava koje smo pripremili za vas:

Šetnja kroz vinograd

Otkrijte srž vina Jean Leon posjetom vinogradima njihovog porijekla. To možete učiniti pješice, biciklom, električnim skuterom ili segwayom. Osim toga, predlažemo vam da doživite izuzetno iskustvo uživajući u našim vinogradima sa visine iz balona sa toplim vazduhom.

Šta je enoturizam

Degustacija uz komentar

Sva naša iskustva imaju degustaciju vina Jean Leon, koja će vam omogućiti da iz prve ruke upoznate sve njegove karakteristike i saznate o procesu proizvodnje iz ruku naših somelijera. Osim toga, sva iskustva mogu biti popraćena vrstom predjela po vašem izboru. Možete doći na naše imanje, uživati u našim veličanstvenim vinogradima na imanju koja se prostire na 150 hektara u regionu Penedés, a zatim se opustiti i osjetiti mir pejzaža probajući naša vina uz predjelo.

Gastronomski prijedlozi

Za vas smo pripremili i nekoliko gastronomskih prijedloga sa izborom najboljih proizvoda naše zemlje. Naši kuvari brižljivo i nježno pretvaraju lokalne sastojke u izvrsna jela. Čitavo multisenzorno iskustvo! Predlažemo vam da uživate u različitim gastronomskim iskustvima:

  • – Dobro vrijeme omogućava nam aktivnosti na otvorenom. Iz tog razloga, predani smo organizovanju neformalnih koktela koji se mogu odraditi stojeći ako želite, uživati u našim objektima i fantastičnom pejzažu koji nas okružuje.
  • – S druge strane, ako više volite mirniji plan, sjedeći i bez žurbe, jelovnici pripremljeni od lokalnih proizvoda od poznatih kuvara u okolini uvijek su dobra opcija.
  • – Izvođenje radionice paella drugačija je i zabavna opcija, gdje predlažemo zabavnu aktivnost u kojoj možete upoznati temeljni dio naše gastronomije, učestvovati i uživati u pripremi mediteranska paella.

Uparivanje vina

Zaljubite se u svoje nepce miješanjem, sviranjem i kombinovanjem vina sa drugim sastojcima tipičnim za našu kulturu. Nudimo vam dvije mogućnosti: uparivanje sa šunkama ili sirevima, u radionici kako biste saznali sve o posebnostima svakog vina.

Uvod u vinske kupaže

Nudimo vam jedinstveno iskustvo: upoznajte iskustvo stvaranja vina iz prve ruke, istražujući različite sorte uzgojene na našem imanju. Okusite ih zasebno i napravite vlastitu mješavinu, stvarajući vlastito vino Jean Leon. Ne propustite!

Vinski bar

Ako se želite odlučiti za kraći posjet, možete doći u naš vinski bar. Tamo možete probati naša vina na čaše i uživati u opuštenoj atmosferi sa svojom porodicom i prijateljima, uživajući u pogledu bez premca.

Šta je enoturizam

Kao što vidite, imate mnogo načina da uživate u svojoj posjeti vinariji, pa ako se odlučite posjetiti nas, radujemo se uskoro vašem dolasku!

Izvor: https://www.jeanleon.com/. Naslov orginala: What is the enotourism? Objavljeno: 23.09.2021. by Jean Leon-Wine. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/oiv-i-unwto-dogovorili-se-o-razvoju-vinskog-turizma/ i https://ovinu.info/oiv-i-unwto-dogovorili-se-o-razvoju-vinskog-turizma/