Poruke u boci-15

Poruke u boci-15: Revolucija koja dolazi

vino vinska kultura zabava

Poruke u boci-15: Revolucija koja dolazi. Kažu da pčele i psi mogu nanjušiti strah. Oni koji imaju dobre noseve u vinskom svijetu mogu ga i osjetiti. Tlo koje je nekada bilo tako čvrsto pod našim nogama počinje da se pomjera i trese. Poput oduševljenog vođe nekog kulta sudnjeg dana koji predviđa nadolazeću apokalipsu, zaista vam kažem. Pogledajte pažljivo, znaci vinske revolucije su svuda oko nas!

Poruke u boci-15

U proteklih nekoliko mjeseci, pio sam dobar Chenin Blanc iz Indije i lijep Cabernet iz Kine. Ulazak ovih vina na međunarodnu scenu dovoljno je interesantan za dokaz širenja obima pristojnog vinarstva širom svijeta.

Da ne spominjemo popuštanje koje neke američke i australijske vinske kompanije imaju na tržištu niskobudžetnih vina. Njegov pravi značaj, međutim, ima veze s razlogom zašto se neko potrudio da počne proizvoditi vino u bilo kojoj od ovih zemalja. U Kini i u Indiji, potrošnja vina udobno raste u dvocifrenim procentima na godišnjem ili čak dvocifrenom godišnjem nivou. Dodavanje čak i djelića njihovih milijardi legalnih potrošača u dobi za piće na globalno tržište vina će biti poput bacanja kamiona za smeće u bazen u dvorištu.

Potrošnja vina

Svijetu će zasigurno trebati više potrošača vina ako Francuska nastavi sa svojim sumornim klizanjem prema neviđeno niskom nivou potrošnje vina. Nekada svjetski lider u potrošnji vina, Francuzi po nekim mjerama piju 50% manje vina nego 1960. To je dijelom dovelo zemlju do ivice manjeg građanskog rata između vinogradara (koji bukvalno nisu u stanju da hrane njihove porodice više), vladu (koja nema dobra rješenja za problem), nacionalne vinske posrednike (koji moraju sniziti cijene grožđa da bi zaradili za život) i bogate vlasnike dvoraca Bordeaux (koji trenutno dobijaju zapanjujuće sume za odličnu berbu iz 2005.). Bombe, molotovljevi kokteli, sabotaže, paljevine i uništavanje imovine sve su češći u cijeloj zemlji.

Poruke u boci-15

Kupci onih francuskih First Growths po astronomskim cijenama čine srž onoga što bismo mogli nazvati “vinskim establišmentom”. Ovaj blok kolekcionara, stručnjaka i poznavalaca koji su kroz istoriju bili predvidljiva, solidna demografija vrhunske potrošnje više nisu ni predvidljivi ni pouzdani kao što su nekada bili. Dugo su bili zadovoljni svojim sjajnim vinskim časopisima, zadovoljni svojim internet forumima, vjerni svojim najavljenim kritičarima i spremni da daju velike pare za vrhunska vina regiona Bordeaux i Kalifornije.

Ništa od ovoga više nije potpuno tačno. Sjajni časopisi su zabrinuti da zadrže čitalačku publiku jer blogovi i drugi mediji počinju da izvlače svoje najbolje kupce. Čini se da se nekoliko vrhunskih internetskih foruma za ljubitelje vina raspada u frakcije koje više vremena provode prozivajući imena nego slaveći svoju zajedničku zajednicu. Ozbiljni napori da se obezbijedi demokratska alternativa hegemoniji bodovanja koju su nametnuli glavni kritičari vina dobijaju na snazi. I na veliko čuđenje Francuza, neki ljudi, uključujući vodeće kolekcionare, jednostavno odbijaju da plate nečuvene cijene tražene za najbolja Bordeaux vina iz 2005. godine.

Stare garde

Naravno, govoriti o vinskom establišmentu kao o relativno solidnoj, čak i fiksnoj demografskoj skupini, u najboljem je slučaju pretjerano pojednostavljenje i prikriva još jedan znak promjene vremena. Svakako postoji grupa potrošača, pisaca, kritičara i restoratera koji predstavljaju srž vinske industrije. Ipak, svake godine sve više „stare garde“ zamjenjuju mlađi. Noviji potrošači koji mogu imati ista finansijska sredstva ili nivo strasti, ali imaju različita očekivanja i stavove o vinu.

Danas, tridesetčetvorogodišnji izvršni direktor kupuje ista vrhunska vina kao i šezdesetčetvorogodišnji. Ali način na koji razmišljaju o vinu, informacije koje su koristili da formiraju svoje mišljenje i okidači za njihove odluke o kupovini su veoma različiti. Iako se svakako ne može primijeniti na vinski dio tržišta višeg ranga, uticaj koji je film Sideways imao na obrasce kupovine vina u SAD-u potvrđuje ovaj argument. Neki od ljudi kojima je Merlot ispao kao vruć krompir nakon gledanja tog filma su budući vinski establišment, a svako ko misli da će jednostavno usvojiti stavove, kupovne i čitalačke navike svojih roditelja čeka gadno iznenađenje.

Osim velikih demografskih promjena, stotine drugih malih potresa sve učestalije prolaze kroz vinski svijet. Mjesta i načini proizvodnje vina se brzo menjaju. Rastući biodinamički i organski pokreti pokazuju pomak ka drugačijem tipu vinogradarstva koji naglašava održivost i kvalitet. Kako se gotovo posvuda suočavamo sa realnošću porasta temperatura, dobro je vino sve lakše proizvesti na mjestima kao što je Bordeaux, a teže na mjestima poput regiona Napa. U većim američkim gradovima počinjemo viđati više vina ne samo iz Kine i Indije, već iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Južne Amerike, Turske i Rumunije. To samo da spomenemo nekoliko zemalja koje se ove sedmice pojavljuju na vinskim kartama u vašoj blizini.

Poruke u boci-15

Pa šta? Promjena se dešava. Promjene se dešavaju konstantno, naravno ” Sudnji dan jednog čovjeka je za drugog manja prepreka. Razlika između još jedne-u-serije evolucijskih promjena i revolucije mogla bi biti samo u tome što se poslednja podržava glasovima pojedinaca dok se dešava. Ako je to istina, onda neka ovih nekoliko pasusa bude poziv da podignete svoj glas i učestvujete u revoluciji, a ne samo da budete posmatrač promjena.

Zanemarite sjajne časopise! Pročitajte vinski blog! Pijte šta volite! Kupujte na preporuku nekoga kome vjerujete, a ne na dvocifrenu ocjenu nekog kritičara! Isprobajte nove sorte, nove nazive, nove zemlje! Tretirajte vino kao dio svakodnevnog života, a ne kao kolekcionarski luksuz! Pridružite mi se u slavlju dok zidovi stare škole pucaju i raspadaju, da bi bili zamijenjeni nečim novim.

Kao i mnogi učesnici revolucija tokom godina, ne znamo sa sigurnošću kakav će biti rezultat. Možda jednostavno moramo vjerovati u vrlinu promjene zbog same nje. U nedostatku sigurnosti, ali u raspoloženju optimizma, svi bismo trebali prihvatiti stav koji sam prije mnogo godina vidio na naljepnici starog građevinskog radnika: „Svako mora vjerovati u nešto. Vjerujem da ću popiti još jednu čašu vina.” Pijte za revoluciju!

Naslov orginala: Messages in a Bottle-The Coming Revolution.Izvor: https://www.vinography.com/. Objavljeno: 08.08.2006. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI: https://ovinu.info/poruke-u-boci-14-kuvarev-vinski-podrum/  

Zabavni vinski citati: “Vino je stalni dokaz da nas Bog voli i voli da nas vidi srećne”  Benjamin Franklin