Male tajne o vinu

vino

Tajne o vinu, zanimljivosti o vinu i priče o vinu  neizostavna su tema  za sva čavrljanja o tom božanskom piću. To je tema o kojoj se piše i priča, pjevaju pjesme, snimaju filmovi. U najgorem slučaju traži se utjeha poslije neispjeha bilo koje vrste. Često se ljubav liječi čašom vina, čaša vina uvijek je dovoljna da se sve zaboravi.

Tajne o vinu

Ova mala priča u vinu  naći će saputnika na svim stranama  Svijeta, zato je namijenjena onima koji o vinu žele da popričaju na  neki drugi način, onima koji ne žele da raspavljaju o hemiji, mikrobiologiji ili jednostavno nisu upućeni u tajne te famozne nauke zvane enologija, a nemaju ni mogućnost pristupa Internetu. Članci su orginalni izvodi bez dotjerivanje i ispravljanja jezičkih pogrešaka ako ih ima.

Timu naučnika sa Univerziteta u Ahenu uspelo je da sa otkrićem takozvanog „elektronskog jezika“ spreče buduće pokušaje falsifikata među vrhunskim vinima. Vinske probe uvek predstavljaju čulno zadovoljstvo za pravog poznavaoca vina. Enolog prepoznaje kvalitet vina, starost i poreklo. Sada sve to treba da obavlja mašina. „Elektronski jezik“ sastoji se od šest malih senzora koji su postavljeni na pločici od platine maksimalne veličine 6 puta 6 centimetara. Novi uređaj za testiranje vina, razvio je tim istraživača sa profesorom Mihaelom Šeningom na čelu. „Osnovni zadatak uređaja jeste da vrši kontrolu kvaliteta vina. Kada danas kupujete skupo vino, uvek postoji mogućnost kopije, odnosno falsifikata. Ni za same stručnjake ponekad nije lako da otkriju da li je reč o skupom originalu ili plagijatu“, kaže Šeling.

Preuzmite PDF ovdje.

Pored pdf fila, Pročitajte i: https://ovinu.info/prakticno-vinarstvo/