Prva svjetska godina zdravlja biljaka

vinova loza zdravlje

Godina zdravlja biljaka. Ministrica poljoprivrede Australije Bridget McKenzie rekla je da je tema godine 2020 “zaštita biljaka, zaštita života”, naglašavajući potrebu da svi shvate i razumiju ozbiljno njihovu ulogu u zaštiti biosigurnosti. Australijska biljna industrija doprinosi sa 30 milijardi dolara našoj ekonomiji i uživamo veliku reputaciju za visokokvalitetne, sigurne, čiste i zelene “proizvode“, rekla je ministrica McKenzie. Liberalna i nacionalna vlada uzima biološku sigurnost biljaka jednako ozbiljno kao i biološku sigurnost životinja – to je od suštinske važnosti za zaštitu naše životne sredine kao i zdravlja biljaka i izvora hrane za životinje.

Godina zdravlja biljaka
Godina biljnog zdravlja 2020.

Xylella fastidiosa

Simptomi na lozi. https://planthealthyear.org.au/

Xylella fastidiosa (bakterijska bolest sa mnogo podvrsta i sojeva) nije u Australiji. Nema lijeka i imala je katastrofalni uticaj u inostranstvu; zarazila je više od 200 miliona stabala citrusa u Brazilu, uništila milion stabala maslina u Italiji i snažno pogodila kalifornijski sektor grožđa prouzrokujući godišnje gubitke veće od 100 miliona američkih dolara. Ne želimo je ovdje.

Halyomorpha halys

Radimo na tome da smeđa smrdljiva buba (Halyomorpha halys (Brown marmorated stink bug)) bude izvan Australije. Pojavljuje se kao glavna prijetnja hortikulturnim industrijama širom svijeta i predstavlja jasan rizik za mnoge naše hortikulturne industrije ovdje u Australiji. „Ušla je u jednu državu u Sjedinjenim Državama početkom devedesetih i sada je u 44 države, ne samo što nanosi štetu voćarima i proizvođačima hortikulture, već utiče i na ljude kada njihove kuće preplavljuju bube.”

I dalje pratimo visoko rizičnu robu iz zemalja visokog rizika i imamo stroge postupke pregleda plovila visokog rizika. Naša vlada ozbiljno se bavi biološkom sigurnošću i nastavićemo da radimo na tome da mjere koje imamo sada da zaštite Australiju od smrtonosnih štetočina i bolesti sada i u budućnosti.

„Međunarodna godina zdravlja biljaka je prilika da se istakne da svako treba odigra svoju ulogu u zaštiti domaćih (autohtonih) i komercijalnih biljaka jedne zemlje od pretnji od štetočina i bolesti – od putnika koji dolaze u državvu, do poljoprivrednika koji prate njihove usjeve ili gradskih stanovnika koji imaju veggi parče (veggie patch).”

Pogledati i: https://ovinu.info/bolesti-drveta-vinove-loze/

Više pročitajte ovdje i obavezno pogledajte video na istoj stranici: www.planthealthyear.org.au.

Naslov orginala: World’s first international year of plant health. Izvor: https://winetitles.com.au/; Objavljeno: 04.12.2019. Prevod: Dragutin Mijatović