Rekli su o vinu Platon, Hemingway … Izreke

vino vinska kultura

Rekli su o vinu. U vremenu izolacije, WineNews obilježava cijeli dan vinskim aforizmima. Rezultat? Nikada nećemo prestati piti vino. Vino je jedan od najvećih znakova civilizacije na svijetu“, prema riječima jednog od najvećih pisaca dvadesetog vijeka, Ernest Hemingway. Evo istine koja se može pojaviti i odraziti u čaši vina koju smo popili ovih dana. Suspendovana vremena, zbog Corona virusa, sinteze kako je vino kultura, istorija, ljudi, priroda, svakodnevica. Šta ako, iz zadovoljstva ili neraspoloženja, pokušamo obilježiti cijeli dan vinskim aforizmima? Počnimo, “Vino je najpouzdanija i (bez poređenja) najefikasnija utjeha“, rećiće Leopardi. Jedan od najpoznatijih pjesnika svjetske književnosti, u pjesmi “The song of the earth to heaven” kako je govorio i jedan od najistaknutijih osnivača moderne italijanske gastronomije, Luigi Veronelli. U nastavku “Vino daje osmjeh prijateljstvu i iskru ljubavi“, napisao autor knjige “Heart” Edmondo De Amicis.

WineNews na društvenim medijima dijeli enološke aforizme koje je, po profesiji i strasti, prikupio reditelj Alessandro Regoli).

Posmatrajući ono što nas okružuje i gdje se nalazimo, kako trošimo karantin, prve riječi koje nam padnu na pamet jesu riječi talijanskog genija par excellence, Leonarda. Njegov poziv je da razmislimo o tome “I još vjerujem, mnogo su srećni muškarci koji su rođeni tamo gdje se nalaze dobra vina“. I “Pogledajte toplotu sunca koja postaje vino, potiče iz radosti koju daje vinovoj lozi“, odjekuje eho velikog pjesnika Dante u ” Divine Comedy”.

Da, zato što “Vino nije ništa drugo nego sunčeva svjetlost pomiješana sa čokotima vinove loze” podržavao je to i otac moderne nauke, Galileo Galilei. Ugledni Talijani koji nas podsjećaju na bogatstvo življenja u svakom mjestu u Italiji, i ne samo to, jer upoređivanje sa suncem dolazi i od velikog irskog pisca James Joyce u njegovom remek djelu “Ulysses”. “Pjenušavo vino sa nepca lagano se slijeva u grlo. Istisnite sok grožđa u bure. Toplota sunca, to je to. To je poput dragog milovanja koje mi budi uspomene“.

Obrok bez vina

Već vinoRekao je Jean Anthelme Brillat-Savarin, jedan od najvećih gastronoma svih vremena. “Obrok bez vina je kao dan bez sunca“. “Kakvo divno grožđe dala je čista vinova loza, svaki sto postaje sretan ako ga ima “, odjekuje u uhu nota njemačkog kompozitora “Carmina Burana”, Carla Orff. Dok se spuštamo u podrum da odaberemo bocu vina, otvaramo je podsjećajući se riječi “Život je prekratak da bi se pilo loše vino“. Kako reče veliki njemački učenjak Wolfgang Goethe, i onda “Vino nije samo piće, možete ga pomirisati, osjetiti, okusiti, pijuckati i … razgovarati o njemu” volio je reći kralj Edvard VII

A izgubljeno vrijeme, umjesto toga na pamet dolaze riječi velikog sijenskog pjesnika iz XIII vijeka Cecco Angiolieri. “Blagoslovljeni su oni koji su prvi izumili vino koje me čini sretnim cijeli dan!” Čak i u svakodnevnom životu, “Tamo gdje nije vino, nema ni ljubavi i ničeg drugog što vole smrtnici” stihovi su jednog od najvećih grčkih pjesnika, Euripides. I jedan od najomiljenijih pisaca Oscar Wilde, kaže “Da bi se upoznalo vino i kvalitet vina, nije potrebno popiti cijelu bure“. Mnogo svjetlije od riječi “Oh ti, nevidljivi duše vina, ako zaista nemaš ime po kojem bi te mogli zvati, neka te zovu imenom đavola!” piše Shakespeare, najpoznatiji dramatičar na svijetu, u svom djelu “Othello”.

U međuvremenu

Dok slike teku pred nama na TV-u iz Italije i svijeta, mi razmišljamo sa piscem i novinarom Corrado Augias. On kaže “Bog je stvorio lijekove za liječenje bolesti, vino za liječenje tuge i stvorio snove da vodi one koji su slijepi na životnom putovanju“. Poređenje koje podsjeća i na grčku poeziju kada Pindar recituje ” Vino uzdiže dušu i misli, dok strepnja odlazi iz čovjekovog srca “. “Vino je najzdravije i najhigijenskije od svih pića“, tvrdio je francuski hemičar i osnivač moderne mikrobiologije, Louis Pasteur. “Vino je za čovjeka, poput voda za biljke, ako su u pravoj dozi čini ih da se osjećaju dobro“, volio je reći veliki filozof Platon“. Ali prije svega u dobro vino imam poverenje i vjerujem u ona u koja veruješ i ti… “, rekao je fiorentinski pjesnik XV vijeka Luigi Pulci.

Ako bi vino nestalo sa zemlje, vjerujem da bi se u zdravlju i inteligenciji čovjeka stvorila praznina. Odsustvo mnogo zastrašujuće, više nego sve neumjerenosti za koje je vino odgovorno“, bio je ubijeđen prokleti pjesnik Charles Baudelaire. Ko se, u vremenu koje nam je dato, nije potukao u skrivenom sjećanju, iznenadivši se pred pronađenim predmetima koje voli “. Ni sva vina, kao ni svi karakteri, ne prelaze u sirće starenjem“, rekao je jedan od najvećih govornika svih vremena Ciceron?

S druge strane, o onome što je staro, napisao je irski dramatičar Oliver Goldsmith. Volimo sve “Stare prijatelje, stara vremena, stare načine, stare knjige, stara vina“. “U vinu je mudrost“, kako kaže otac iz “Beat Generation”, Jack Kerouac, i čovjek uvijek mora biti spreman “Za novu ideju i drevno vino” baš kao i njemački dramatičar Bertolt Brecht. Tačno je, međutim “Novo vino ne zaboravlja da nas podsjeti, što nam je loza dala prije godinu dana“, navodi grčki pjesnik Simonide.

Malo muzike?

Smaragdni dragulj u zlatnom okruženju. Takav je sklad pjesama kombinovanih sa slatkim vinom“, rekao je franjevački sveštenik Tommaso da Celano. Od svetog do profanog, poput pjesnika Alda Merini. “Volim tamne uvale uspavanih kafana u kojima ljudi kulminiraju pretjeranim pjevanjem. Volim prokletstvo i lagane stvari, i duboke čaše za vino, gdje se um raduje, nivo čarolije razmišlja“. “Živjele žene, neka živi dobro vino, podrška i slava čovječanstvu“, pjeva u Don Giovanni jedan od najvećih muzičara svih vremena, Wolfgang Amadeus Mozart.

Ali tu je i “direktor” fiorentinske renesanse, Lorenzo de ‘Medici, i veličanstvena “Song of Bacchus”. “Žene i mladi ljubavnici, dugo živio Bacchus i duga ljubav! Svi zvuci, plesovi i pjesme! Želja gori od slasti! Nema umora, bez bola! Ko želi biti sretan, da: to mora biti, to je prikladno. Za sutra nema sigurnosti. “Bacchus okreće ključeve svakog užitka, daje nadu, bodri plesove, rastavlja kuće; zato, gospodaru dopustite mi da zaplačem“, rekao je pjesnik Chiabrera. Na dvoru Mediči, gdje čak i najsposobniji i najpismeniji ljekar Francesco Redi piše u “Bacchus in Toscany”. “Ovaj liker koji klizi u grlo, kao u uvalu, ljubi me i grize! Oh kako mi se tope oči pune suza! Ja sam strastven, zadivljen, ushićen i idem u nespokojstvo“. 

I polako ponovo prate nas stihovi pjesnika osamnaestog vijeka Giuseppe Parini . “Ljepota koja visoko leti, daleko od nas, usporeno se vraća da nazdravi. Mi smo ljubazno društvo, šta učiniti sa njom?” Poslije još jedne ispijene čaše i ona umre. “Ali u pjesmi “San Martino”, jednoj od najpoznatijih pjesama italijanske književnosti Giosuè Carducci (koji je nije naučio napamet u školi!) kaže”. Ali kroz ulice sela (iz ribollir de ‘tini) prolazi gorak miris vina i dušu razveseljava“. U svojoj prekrasnoj “Ode to wine” riječi velikog čileanskog pisca Pablo Neruda podsjećaju. “Vino pokreće proljeće, raste poput biljke radosti, zidovi, stijene padaju, ponori se zatvaraju, pjesma se rađa“. Nema vina za večeru? Ali,” Što je vino za dušu to je voda za tijelo“, napisao je pjesnik, veliki pisac Mario Soldati.

Univerzalna istina – šta su rekli o vinu

Ako se razmišlja o onome što kažu i stihovi u Koran (Kuranu). “Evo slike Raja koja je pobožnim ljudima obećana: potoci u kojima voda teče vječno bistra, potoci vječno svježeg mlijeka, potoci vina, na oduševljenje onih koji će piti“. Evo i riječi sunitskog učenjaka Shaykh Abd Al-Ghani Al-Nabulsi“. Vino je piće božanske ljubavi“, one su savršena sinteza. I sam, Viktor Hugo, jedan od očeva romantizma, napisao je. “Bog je napravio samo vodu, ali čovjek je napravio vino“. Prisjećajući se, naravno, Rule of San Benedetto i njegovog “De mensura potus”, “an emina (grčka mjera koja iznosi pola litre) vina dnevno dovoljno … i da ni u kojem slučaju neće preuzeti zasićenost ili pijanstvo“.

Ovaj put izbor je pao na bijelo, ali “Treba ga služiti rashlađenog!” rekao je sjajni komičar i glumac TotòBijelo, crveno, mjehurići: nema istine, istine veće od one škotskog pjesnika i dramatičara Robert Louis Balfour Stevenson: “Vino je poezija u bocama“. U noći “Sjaj meseca svojom je svjetlošću razderao odeću noći; pijte vino, jer takav trenutak se ne može naći; budi sretan, mnogi sjajni zraci mjeseca obasjaće jedan za drugim lice zemlje“. Riječi su, drevnog, ali tako aktualnog, perzijskog” pjesnika o vinu “Omar Khayyam, pjesnika sa mnogo lijepih aforizma.”Nema nikoga ko zna tajnu budućnosti. Ono što vam treba je vino, ljubav i odmaranje po volji“, “Čovjek obavlja radnje mnogo gore od pijenja vina“, “Ako pijete vino, pijte ga zajedno sa mudrim, ili zajedno sa lijepim nasmijanim licem tulipana“, samo su neke od izreka.

Sipajte čisto vino

I, neposredno prije odlaska u krevet i zatvaranja očiju, pomislimo na arapskog pjesnika Abu Nuwàs, koji je napisao “Sipajte čisto vino, dovoljno za gledanje da bismo mogli zaspati“. Da završimo stihovima Khayyàm-a, “pjesničko finale”: “Onoga dana kada se drvo mog života ugasi … Od moje gline će možda nastati čaša. Iz čaše, ispunjene vinom, ja ću se roditi ponovo …”

Pogledajte i: https://ovinu.info/izreke/  i https://ovinu.info/cinjenice-o-vinu-koje-vjerovatno-niste-znali/

Od Platona do Hemingwaya, od Dantea do Shakespearea, vino za najveće autore svih vremena. Naslov orginala: Da Platone a Hemingway, da Dante a Shakespeare, il vino per i più grandi autori di tutti i tempi. Izvor: https://winenews.it/it/; Objavljeno: 23.05.2020. Prevod: Dragutin Mijatović