Vermentino

ampelografija region sorta vino

Vermentino. Ova sorta grožđe široko se koristi u Italiji, na Sardiniji i na Korzici. Danas se grožđe sorte Vermentino uzgaja u regijama koje se graniče sa Mediteranom, uglavnom u području Provance (Côtes de Provence, Bellet), na Korzici (Corse Calvi), u Languedoc (Côtes du Roussillon, Costières de Nîmes) i u područu Rhône (Côtes du Luberon). Mnoge zemlje na evropskom području koriste sortu i za proizvodnju grožđica.

Vermentino. Ova sorta grožđe široko se koristi u Italiji, na Sardiniji i na Korzici. Danas se grožđe sorte Vermentino uzgaja u regijama koje se graniče
CIV Corse

Budući da sorta Vermentino sazrijeva kasno, za njen razvoj potrebna je topla klima. Sorta se može uzgajati i koristiti za proizvodnju vina samo na područjima koja su dobro izložena suncu. Suprotno tome, hladna ili umjerena klima ne dopuštaju sorti pravilno sazrijevanje.

Kada se govori o bolestima, sorta je osjetljiva samo na pepelnicu. Kada se vinifikuje samostalno, Vermentino daje suvo, monosortno bijelo vino, lagano i masno, blijedožute boje. Može se koristiti u miješanju sa drugim sortama grožđa, posebno sa sortama Ugni Blanc, Cinsault i Grenache. U ovom slučaju, zbog niske kiselosti, donosi vinu lakoću i svježinu. Vermentino pripada sortama grožđa čija se vina proizvode u područjima Ajaccio, Corse i Corbières. Arome koje odaje ovo grožđe su višestruke. Otkriva notu svježe jabuke, zelenog badema, slatkih začina, gloga, zrele kruške i svježeg ananasa.

Pogledati i: https://ovinu.info/plemenite-sorte-grozdja/

Izvor: https://avis-vin.lefigaro.fr/. Naslov orginala: Le cépage Vermentino. Prevod: Dragutin Mijatović