Struktura vina

Struktura vina?

alkohol kvalitet vinarstvo vino

Struktura vina je odnos između njegovih tanina i kiselina, plus drugih komponenti poput glicerina i alkohola. To je složen koncept koji zahtijeva prilično nijansirano razumijevanje vina. Zašto? Jer, za razliku od voćnosti ili viskoznosti, percepcije ukorijenjene u okusu i teksturi, struktura je zasnovana na odnosima tanina, kiselina i alkohola. Potrebno vam je čvrsto shvatanje svake komponente da biste razumjeli kako se one međusobno nadopunjuju.

Ilustracija Alysse Nassner

„Generalno gledam na tanine, alkohol i kiseline kao na uglove trougla,“ kaže David Jelinek, vinar u dolini Napa. “Svi oni direktno utiču na to kako se oni drugi percipiraju u opštem obliku vina.”

Struktura vina

Ne postoji ispravan ili pogrešan način da se ispita struktura, ali tanini su korisna polazna tačka. Često opisani kao ljepljivi, tanini su gorka i astringentna (opora) jedinjenja koja se prirodno nalaze u svemu, od kafe do brusnice i kore drveta. U vinu, tanini mogu pomoći u ublažavanju voćne slasti i toplote alkohola. Dobro strukturirano vino imat će ravnomjeran balans voća, alkohola i tanina. Takođe će imati dovoljno kiselosti da poželite još jedan gutljaj.

“Prava struktura je raspon, a širina tog raspona je subjektivna”, kaže Jelinek. “Na jednom kraju spektra, struktura se ne percipira, ali vino se osjeća uravnoteženo. Osim ako ga ne tražite, vjerovatno nećete ni primijetiti strukturu.” Vina bez strukture imaju pretjerano kiseli, taninski, pijani ili saharinski okus. Zavisno o tome koja komponenta nije u ravnoteži, degustatori bi ova vina mogli nazvati mlohavim, vodenastim ili sa jednom notom. Takođe je moguće da vina imaju previše strukture. Takva flaširanja imaju tendenciju da imaju previše čvrsti i gotovo teški okus, poput prenatrpane šolje čaja koju ste ostavili na pultu, a zatim pokušali da popijete sledećeg dana (bez prosipanja).

„Za mene je struktura vina njegov hardver, fizička struktura koja mu daje oblik ili obrise, slično ciglama ili zidovima kuće“, kaže Mary Gorman-McAdams, MW. “Okusi su tada namještaj – tepisi, tapete, zavjese, umjetnost na zidovima – koji ga ispunjavaju i daju jedinstvenu osobenost.” Struktura takođe igra vodeću ulogu u starenju vina. Vina sa izbalansiranom strukturom imaju sve elemente da se razvijaju jedinstveno i sa gracioznošću tokom vremena.

Naslov orginala: What Does ‘Structure’ Mean in Wine? (Šta znači ‘struktura’ u vinu?). Izvor: https://www.wineenthusiast.com/. Tekst: Emily Saladino. Objavljeno: 1. juna 2020. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI

Pouka iz života: Znanje ima granice, dok ih neznanje nema.