Vino i umjerena kultura

vinska kultura

Vino i kultura. Kulturno štovanje vina odražava raznolikost vinskih regija, savoir-vivre (znati-živjeti. umjetnost življena) i kulinarskih navika. Vino se razvijalo kao dio života, kulture i ishrane još od davnina. Kao kulturni simbol, važnost vina se sa vremenom razvija, od važnog izvora hrane do kulturnog dodatka hrani i zajedništvu, koji je kompatibilan sa zdravim načinom života. Razvijena je i umjetnost uzgoja grožđa i proizvodnje vina. Ali u ovom dugom istorijskom procesu, jedna stvar ostaje nepromijenjena i nikada nije zanemarena; povezanost vina i gastronomije, istorije, tradicije, porijekla, lokalnih kvalitetnih proizvoda i društvenog konteksta. Kulturno štovanje vina odražava raznolikost vinskih regija, savoir-vivre (znati-živjeti. umjetnost življena) i kulinarskih navika. Kvalitetni proizvodi podstiču moderan način potrošnje, jer se u potpunosti mogu cijeniti njegov jedinstveni i složeni okus i karakter.

Vinski sektor i njegovi ekonomski akteri igraju važnu ulogu u društvu, ekonomiji, poljoprivredi i sredini. Vinske regije širom svijeta proizvode bezbroj fantastičnih proizvoda. Iako vino ostaje prirodni proizvod, tehnološke inovacije dovele su do bolje higijene i kontrole proizvodnog procesa, te pridonijele proizvodnji vina prilagođenog okusu savremenih potrošača. Iako je danas cjelokupna potrošnja vina manja, potrošači sve više odabiru kvalitetnija vina u kojima će moći uživati u umjerenosti kao dio modernog, održivog i zdravog načina života. 

Vino i kultura. Međutim, nasuprot urođenoj vinskoj kulturi, mnoge zemlje doživljavaju trendove zloupotrebe alkohola, posebno u vezi sa takozvanim konzumiranjem alkohola u određenoj društveno-ekonomskoj starosnoj grupi, sa velikim zdravstvenim, pravnim, ekonomskim i socijalnim posljedicama. Unatoč razlikama u potrošnji širom svijeta, umjerena potrošnja ostaje opšta norma prema različitim studijama; samo manjina ljudi zloupotrebljava vino. Prepoznavajući zdravstvene rizike i negativne socijalne i ekonomske posljedice koje mogu prouzrokovati zlouporabe alkohola, današnja vinska kultura mora obuhvatiti zajedničku obvezu da se osigura da odgovorno i umjereno konzumiranje alkohola ostane društvena norma. Pogledati i: https://ovinu.info/vinska-kultura-zbirka-prica-za-ljubitelje-vina/

Naslov orginala: Vin – en måttfull kultur. Izvor: https://www.wineinmoderation.eu/sv/; Prevod: Dragutin Mijatović