Cijena boce vina?

degustacija hrana i vino kvalitet vino vinska kultura

Cijena boce vina. Kada kupujemo vino, tiho se nadamo da će se svaki dodatni dolar pretvoriti u dodatni grumen kvaliteta. Ako ste već prošli taj put i sve što ste okusili bilo je razočaranje, niste sami. Da je omjer dolar x kvalitet istinit, boca po cijeni od 100 dolara bila bi 10 puta bolja od one od 10 dolara. Bilo bi mnogo lakše pokupiti vina sa vrha stalaža.

Cijena boce vina
Vinski podrum-pravi način čuvanja vina

Na kraju dana smeta mi koliko više na razmišljamo o cijeni boce nego o okusu vina u našoj čaši. Često se postavljaju dva pitanja kada su okus, cijena i vino u istoj raspravi: Zašto je to vino tako skupo? Koliko je dovoljno platiti za dobru bocu vina?

Cijena boce vina
Florentine Steak Recipe

Prije dubljeg kopanja mora se napraviti razlika između vrijednosti i cijene. Možda bih bio voljan platiti veću cijenu ako se boca za mene smatra većom vrijednošću. To bi moglo biti ili zato što je to teško pronaći, ili uz to imam u prilogu posebnu priču, ili zato što pripremam Florentine Steak Recipe za večeru i nijedna druga boca ne bi bila za mene bolja kombinacija.

Zdrav razum i percepcija vrijednosti. Svako ima jedan svoj razlog. Vrijednost je izrazito subjektivan koncept. Svaka osoba ima različite kriterije o tome šta čini vrijednost kada je vino u pitanju. S druge strane, cijena je definisaniji aspekt. Može se izmjeriti pomoću cifara zalijepljenih na bocu. To će biti fokus ove rasprave.

Koji su troškovi boce vina?

Da bismo se spustili na trošak boce, uzet ćemo primjer da vinska boca ima maloprodajnu cijenu od 100 dolara. Odabrao sam premium bocu Cabernet Sauvignon, California, Napa Valley 2016. Ovo vino lako može dostići trocifrenu brojku. Pojedinosti i prosječne cijene grožđa dobijene su iz California Grape Crush Report 2016.

Prema izvještaju, grožđe sorte Cabernet Sauvignon u regionu Napa Valley plaćalo se u prosjeku oko 6.850 dolara/tona 2016. godine. S obzirom na to da bi za proizvodnju vrhunske boce vina trebalo oko 1 kg grožđa (radi lakšeg računanja, inače treba 1,3-1,5 kg) to je 6,85 dolara po boci. Za barrique ćemo odabrati novi francuski hrast za jednokratnu upotrebu, koji košta oko 800 američkih dolara. U svaki barrique stane 225 litara vina, što prelazi u 300 boca (ne računajući gubitke). Na ovaj način, barrique će dodati 2,7 dolara na cijenu svake boce. Razmotrimo malu i srednju vinariju za fiksne troškove. Na temelju izvještaja Odjela za poljoprivredu UC Davis (2008), i prilagođavajući se današnjim cijenama, možemo procijeniti da troškovi proizvodnje vina, režije i osoblje doprinose u iznosu od 8,90 dolara troškovima svake boce, za naš slučaj.

Uz staklenu bocu, etikete, kapsule i marketing otkrivamo da bi naš Cabernet Sauvignon iz doline Napa za 2016. godinu imao ukupne troškove od oko 23 dolara. Prosječna marža proizvođača sa dobrom potražnjom na tržištu kreće se od 100% do 150%. Uzimajući gornju granicu, naša boca pronalazi prvu cijenu izvan vinarije, od oko 58 dolara. Prije nego što otvorite tu bocu, cijena će i dalje biti naduvana maržama veletrgovca i maloprodaje (po 30%). Moja procjena je da će do trenutka kada dođe na policu vaše omiljene vinoteke cijena te boce biti oko 99,50 američkih dolara. Eto, naša boca vina od 100 dolara (pogledajte detalje u tabeli).

Koliko je dovoljno platiti za dobru bocu vina?

Šta ako zbog porodičnog događaja na kraju naručite tu istu bocu za večeru u restoranu? Govorimo o dodatnih 30-50% marže. Ovisno o tome gdje se restoran nalazi i profilu ciljne grupe, vino može dostići još veću cijenu. Time će naš račun doći do 150 dolara. Nakon sve ove izrade, drugo pitanje s početka članka postaje još relevantnije. Koliko je dovoljno platiti bocu vina? Prema statistikama, koje je objavila web stranica Vivino, prosječna boca crvenog vina (ocjena 3,6) košta 15,66 dolara, dok vrlo dobra boca vina (ocjena 4,0) u prosjeku košta 32,48 dolara. Kriva cijena u odnosu na prosječnu ocjenu vina nakon toga postaje prilično strma. Da li je pošteno reći da je 30 dolara dobro mjesto prije nego što cijena skoči u vis, a za taj dodatni dolar nećete dobiti toliko?

Još uvijek zavisi. Jednom kada je cijena dovoljna da pokrije dobar kvalitet (da se proizvede dobro tipično vino), režijski troškovi će biti posljedica specifičnosti tog vina. Postoji nekoliko faktora koji vina mogu segmentirati u raspon cijena. Glavne su lokacija na kojoj se vino proizvodi, vrijeme u određenoj godini, koliko je poseban način proizvodnje i razlike između ponude i potražnje. Potencijal starenja takođe može igrati ulogu u cijeni. Ti se faktori međusobno ne isključuju. Zapravo, često dolaze u različitim kombinacijama. Vrijednost i cijena. Svodi se na ravnotežu između vrijednosti koju opažate u vinskoj boci i koliko ste spremni platiti za bocu. E sada, ta me matematička vježba tjera da se zapitam … gledajući one boce na donjim policama od 2 dolara, je li u njima stvarno vino ..?

Pogledati : https://ovinu.info/sta-flasa-govori-o-vinu/; https://ovinu.info/sta-sve-ima-u-flasi-vina/ i https://ovinu.info/zasto-je-vino-skupno/

Izvor: https://wspotter.com/. Naslov orginala: What’s in the price of a bottle of wine? Objavljeno: 15.03.2018. by wspotteradmin. Prevod: Dragutin Mijatović