Vino u Americi

Vino u Americi se pilo prije dolaska Evropljana

grožđe istorija nauka region vinarstvo vino

Vino u Americi. Novo arheološko otkriće je prvo koje ukazuje da su Indijanci spravljali vino od grožđa prije dolaska Kolumba.

Vino u Americi
Dr. Crystal Dozier (desno) kopa po lokalitetu Etzanoa u današnjem Kanzasu

Kada počinje istorija vina u Americi? Većina nas razmišlja o španskim misionarima, malom broju Virdžinijanaca i Tomasu Džefersonu koji je „pionir” u vinogradarstvu ili pokušava da to učini. No, intrigantna nova istraživanja sa arheoloških nalazišta u središnjem Teksasu prva su koja ukazuju da su, zapravo, autohtoni Amerikanci spravljali vino od grožđa prije više od 500 godina. Prije nego što su evropski kolonizatori donijeli svoje oružje, klice i vinovu lozu. Nedavna analiza hemijskih ostataka na grnčariji pronađenoj na šest lokacija otkrila je dokaze o napitcima sa kofeinom i ukazuju na prisustvo vina od grožđa.

Vino u Americi
Jedan od fragmenata keramike analiziran u potrazi za dokazima o vrlo starim berbama

Divlje grožđe

Vino u Americi. “Nevjerovatno sam uzbuđena ovim otkrićem”, rekla je za Unfiltered dr. Crystal Dozier, docent na Državnom univerzitetu Wichita. “Ovo je potpuno novo znanje o domorodačkim Indijancima. Konkretno o onome što su pili prije više od 500 godina.” Dozier-ovi nalazi su objavljeni prošlog mjeseca u časopisu Journal of Archaeological Science. Izvještaj je objavljen pod naslovom “Dokazi o hemijskim ostacima u Leon Plain Pottery iz faze Toyah (1300-1650 C.E.) u američkim južnim ravnicama”, u koautorstvu sa dr. Doyong Kim i David Russell.

Dozier-ovi pohodi na potragu za porijeklom američkog vina započeli su prethodnim istraživanjima koja su ukazivala da su se autohtoni narodi u današnjem Teksasu okupljali na gozbe i ostavljali za sobom grnčariju, neočekivanu aktivnost za nomadske lovce-sakupljače, tokom onoga što naučnici nazivaju Toyah fazom. Smatra se da su ti veseljaci, preci plemena poput lipanskih Apača. Ali šta je bilo na listi pića?

Dozier je pročitala nekoliko izvještaja španskih istraživača o “divljem” grožđu koje se uzgaja u Americi prije osvajanja (tada nema Hill Country Cabernet-a). „Ali nema pomena o proizvodnji vina od strane Indijanaca“, primjetila je. „Ovaj kontekst me je naveo da poželim da otkrijem i razdvojim šta su tačno autohtoni ljudi pripremali u (svojoj) grnčariji.”

Dozier i njen tim ispitali su 54 dijela grnčarije otkrivenih na šest lokacija iz Toyah ere. Analizirali su mikroskopske hemijske ostatke i nadajući se da će čaše biti sa antropološkim odgovorima. Hemijska analiza otkrila je dokaze kofeinskog napitka u nekim uzorcima, a u drugima vinsku i jantarnu kiselinu. Kiseline koje se obično nalaze zajedno u grožđu. Kiseline koje se jedva nalaze u bilo kojem drugom voću istovremeno i pri tom visokom nivou koncentracije („osim zvjezdastog voća, koji je porijeklom iz jugoistočne Azije”, rekla je Dozier).

Vino u Americi
Dr. Crystal Dozier priprema uzorke za hemijsku identifikaciju u Laboratoriji za spektroskopiju na Texas A&M univerzitetu.

Vino u Americi – Toyah kultura

Kofein je vjerovatno došao ili iz čokoladnog napitka od kakaa ili, vjerovatnije, iz regionalnog “crnog pića”, čaja napravljenog od biljke božikovine Yaupon. Ako su stanovnici Toyah kulture (Teksas) zaista pili čaj i vino? Dozier nudi ideju da su pića spravljena i točena za posebne ili ceremonijalne prilike (upotreba keramičkih posuda).

Na jednom od lokaliteta pronađena je sjemenka grožđa. „Ovo je prvi arheološki hemijski dokaz koji ukazuju na autohtonu proizvodnju (vina od grožđa) u Americi, iako sigurno nije ubedljiv“, napisali su istraživači u svojim objavljenim nalazima. Implikacije bi mogle biti ogromne, ali je potrebno dalje proučavanje. Dozier nam je rekla da planira koristiti DNK analizu kako bi otkrila vinovu lozu, grožđe od kojeg se spravljalo vino. Pretražiti više uzoraka grnčarije, na više lokacija, u potrazi za drugim ostacima. „Mogli bismo potencijalno reći da li Indijanci u tom procesu prave crveno ili bijelo vino.” Možda bi čak mogli reći neke karakteristike vina. I mogli bi dokazati da “Novi svijet” nisu niti izmislili Evropljani… niti je uopšte bio vrlo nov.

Naslov orginala: Was There Wine in America Before Europeans? (Da li je u Americi bilo vina prije Evropljana?). Izvor: Was There Wine in America Before Europeans? | Wine Spectator. Tekst: Collin Dreizen. Slike: dr. Crystal Dozier. Objavljeno: 21.08.2020. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

https://ovinu.info/vinova-loza-pripitomljena-prije-11-000-godina/

Život: Caveat Emptor. Definicija – “neka se kupac čuva”. U ranom rimskom pravu, prodaja robe je bila regulisana caveat emptorom. Kupcima je savjetovano da dobro pregledaju robu prije kupovine, jer su prodavci imali malo obaveza prema kupcima. Vremenom je imperativ caveat emptor ublažen garancijama, eksplicitnim i implicitnim.