Bijela vina za ljubitelje crvenog vina

degustacija sorta vinarstvo vino vinska kultura

Bijela vina. Za većinu nas, biti u vinu znači biti u crvenom vinu. Možda je to zato što se zna da crvena vina daju više dubine i složenosti od većine bijelih vina. Međutim, postoji nekoliko bijelih vina koja idu iznad i izvan tipičnog voćno-svježeg bijelog stila i pružaju ukusnu složenost koja je dostojna čak i najgovorljivijeg crvenog navijača vina.

Prvo, šta čini crveno vino tako sjajnim?  Ono što crveno vino čini sjajnim je da je od crnog grožđa. Kao prvo, skoro sva crvena vina prolaze kroz jedan proces nakon njihove fermentacije dok se odmaraju u hrastovim bačvama, proces koji se naziva malolaktička fermentacija (skraćeno MLF). Proces nije fermentacija, već bakterijska konverzija koja mijenja primarni tip kiseline u vinu od jabučne kiseline do mliječne kiseline. Dok vino zadržava isti nivo kiselosti, okus kiselosti se mijenja od oštre, kisele, zelene kiseline sa okusom jabuke do mekše, kremastije, mliječne kiseline (mliječna kiselina je ista kiselina koja se nalazi u mlijeku). Takođe, korisno je napomenuti da se MLF obično dešava dok vina stare u drvenim buradima.

Prema tome, ako tražite bijela vina sličnog karaktera kao i crvena vina, potražite:

  • Bijela vina koja stare u hrastovom buretu (neutralni ili novi hrast)
  • Bijela vina koja su prošla djelomičnu ili punu malolaktičku fermentaciju

Naslov Orginala: White Wines for Red Wine Drinkers;  Izvor: https://winefolly.com/;  Objavljeno: 20.05.2016. by Madeline Puckette;  Prevod: Dragutin Mijatović