Kako crveno vino

Kako crveno vino može smanjiti rizik od raka prostate

alkohol vino zdravlje

Kako crveno vino. U analizi iz studije o praćenju zdravstvenih radnika, istraživači su procjenili odnos potrošnje alkohola kod više od 45.000 sudionika istraživanja sa razvojem smrtonosnog raka prostate. Prvo su povezali alkohol sa ukupnim rizikom od raka prostate među svim učesnicima u istraživanju. Zatim su se fokusirali na 5.182 muškaraca koji su razvili nemetastatski rak prostate. Sve kako bi procijenili rizik razvoja smrtonosnog raka prostate ili smrtnosti.

Kako crveno vino

Oni su procijenili unos alkohola i prije i nakon dijagnoze raka prostate. Za prijavljenu potrošnju alkohola među ispitanicima prije prve dijagnoze karcinoma prostate, došlo je do malog (16%) ali značajnog smanjenja rizika od smrtonosnog raka prostate, ali nema značajnog uticaja određenih pića na rizik od smrtonosnog raka prostate. Ukupna smrtnost, međutim, bila je niža za potrošače ukupnog unosa alkohola i za većinu kategorija unosa za sve vrste pića.

Kada su potom povezali post-dijagnostički unos alkohola (nakon dijagnoze ne-metastatskog raka prostate), istraživači su otkrili da je potrošnja crvenog vina povezana sa 50% smanjenjem rizika od razvoja smrtonosnog raka prostate ili smrtnosti. Nije bilo značajnih odnosa između ukupne potrošnje alkohola ili između unosa drugih specifičnih pića i smrtonosne bolesti.

Crveno vino

Autori opisuju brojne hipoteze po kojima je crveno vino, sa svojom kombinacijom visokog nivoa polifenola i alkohola, moglo smanjiti rizik od smrtonosnog raka prostate. Takođe, postoje brojni naučni eksperimenti koji su pokazali kako polifenoli ometaju razvoj i rast ćelija raka.

Pretpostavlja se da to nije bilo zbog alkohola u crvenom vinu. Slične količine alkohola u drugim pićima nisu pokazivale zaštitni efekat. Iako efekti različitih polifenola mogu igrati ulogu, trenutno mehanizmi takvog efekta nisu poznati.

Recenzenti ISFAR-a smatrali su da je to veoma dobro urađena studija i analiza. Studija sa ponovljenim procjenama unosa alkohola i u suštini potpunim utvrđivanjem smrtonosnog raka prostate i mortaliteta. Članovi ISFAR-a slažu se sa zaključcima autora. „Naši rezultati pokazuju da umjeren unos alkohola kod muškaraca sa rakom prostate nije povezan sa većim rizikom od progresije do smrtonosne bolesti ili ukupne smrtnosti.

Pogledati i. https://ovinu.info/komponenta-crvenog-vina-resveratrol-oponasa-estrogen-za-podrsku-zdravom-starenju/

Naslov orginala: How red wine can reduce risk of lethal prostate cancer;  Izvor: https://www.just-drinks.com/;  Objavljeno: 16.05.2019. by International Scientific Forum on Alcohol Research;  Prevod: Dragutin Mijatović