Bizarne činjenice o vinu i vašem seksualnom nagonu

alkohol vino vinska kultura zdravlje

Bizarne činjenice o vinu. Vino i seks definitivno nisu parovi koji odmah dolaze na pamet. Međutim, iako o tome ne pričamo, vino se cijelo vrijeme koristi kao društveni lubrikant – zbog čega, pitamo se…

Bizarne činjenice o vinu
“Delicatessen” photo by Daniela Vladimirova

Zašto je vino i seks stvar? 2009. godine talijanska istraživačka grupa objavila je studiju koja je pokazala povezanost pijenja vina – posebno crvenog vina – crveno vino povećava seksualni apetit žena. Studija je obuhvatila 800 italijanki koje su pile crno vino, drugi alkohol ili one bez alkohola. Žene koje su pile crveno vino postigli su 2 boda više od onih koje su pile ostala alkoholna pića i četiri boda više u odnosu na trezvenjakinje. Sve u svemu, studija nije dovoljna da podrži vino i seksualni nagon, ali pokrenula je još istraživanja.

Zašto vas alkohol čini hirovitim, gladnim i vrućim. Alkohol u malim količinama povećaće vaš libido. Takođe će vas ogladnjeti i osjećati će se iscrpljeno. To je zato što etanol stimuliše primitivni dio vašeg mozga zvan hipotalamus, koji se nalazi tik iznad stabla vašeg mozga. Ovaj deo mozga reguliše osnovne ljudske funkcije, uključujući tjelesnu temperaturu, glad, nivo hormona, ponašanje roditeljske vezanosti i, naravno, seksualni nagon.

Umerenost je ključ: Potrebno vam je samo malo vina da osjetite ove efekte. Iznenadili biste se koliko ljudi to ne shvata, ali previše vina preko granice vaše težine je loše za vas. Nije da vam ne vjerujem, ali nikad se ne može prestati govoriti o važnosti umjerenosti.

Činjenica: Pokazalo se da alkohol više budi (izaziva, pothranjuje) žene nego muškarce.

Naslov orginala: Bizarre Facts About Wine and Your Sex Drive. Izvor: https://winefolly.com/; Objavljeno: 10.09.2019. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, hipotalumus, histamin, amini