Kraljica vina

Kraljica vina – Eva Brockmann

vino zabava

Kraljica vina. Izbor danas više nije zasnovan na ljepoti, već na poznavanju enologije “Miss” različitih njemačkih vinskih regija.

Kraljica vina
Eva Brockmann, nova “Kraljica vina”

Eva Brockmann, dvadesetčetvorogodišnjakinja porijeklom iz regiona Frankonia, nova je njemačka “kraljica vina”, broj 75, toliko je duga tradicija kraljice u Njemačkoj. Njene pratilje su Jessice Himmelsbach, iz vinske regije Baden, i Lea Bassler, iz Palatinata (koje su zauzele drugo i treće mjesto). U finalu, u Neustadt an der Weinstrasse, između ličnosti, karizme i scenskog prisustva, u inkognito degustaciji, kandidati su morali prepoznati vino po izboru javnosti i pravilno odrediti regiju proizvodnje. U duelu, na poznavanju vina, tri finalistkinje odmjerile su snage protiv majstorice vina Romane Echensperger.

Tradicija “Kraljice vina” datira iz tridesetih godina prošlog vijeka i rođena je u Palatinatu. Pedesetih godina prošlog vijeka je institucionalizovana i proširena na druge njemačke regije, a potom i na cijelu zemlju nakon pada Zida. Svake godine različite vinske regije biraju svoju “Miss”, među kojima se zatim kruniše nacionalna “Kraljica”.

„Za mene je vino uživanje, kulturna baština, regionalnost i odnos prema životu“, kaže Eva Brockmann.

Od 1990-ih godina prešao je izbor put od uloge mladih vinara ili onih koji su povezani sa trgovinom vinom, do odskočne daske za karijeru u politici, marketingu i gastronomiji. Selekcija se danas više ne zasniva toliko na ljepoti, već na poznavanju enologije. Nadalje, potrebna je ažurnost i elokventnost, poznavanje stranih jezika i čak poznavanje izvoza vina.

Naslov orginala: La “Regina del Vino”? Eva Brockmann, nel solco di una tradizione nata negli Anni Trenta in Germania (“Kraljica vina”? Eva Brockmann, slijedeći tradiciju rođenu tridesetih godina u Njemačkoj). Izvor: https://winenews.it/. Objavljeno: 18.10.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati: https://ovinu.info/njemacka-regioni-sorte-i-vina/

Život: “Sapere aude.”  Usudi se znati.  Kant