Čudni nazivi vina

vinarije vino vinska kultura

Čudni nazivi vina. Svašta može da se proda ako znaš kako! Ovako je, pretpostavljam, razmišljao francuski vinar po imenu Žan-Mark Speciale prije nego što je otišao u podrum i nameračio da svoje vino nazove Le Vin de Merde, odnosno – vino od go..na! I, koliko se da naslutiti, prodaja mu ne ide loše. To govori da uvijek ima onih koji su spremni da probaju baš sve. Kupac može da bira između dvije crvene kupaže, dva rozea i jednog bijelog.

Čudni nazivi vina

E sad, možda dotično vino i nije loše, čak se sasvim dobro kotira kod raznih vinskih kritičara i blogera, ali poenta je u tome da svako vino kada izađe na tržište postaje roba, baš kao pašteta ili parizer. I treba ga primjetiti između hiljada i hiljada ostalih vina i izabrati baš to vino zbog nečega. Zato se na tržištu formirala ketegorija vina manje ili više bizarnih naziva, koja se ne oslanjaju na sortu, tradiciju ili teroar, već računaju na znatiželju vinopija. Čudni nazivi vina? Tako se na policama svjetskih vinoteka, uz francuska „go.na“ može naći i Cat's Pee (mačija pišaća), Frog's Piss (žablja pišaća), ali i australijska „kučka“ (Bitch), voćkasti grenaš na čijoj etiketi se riječ kučka ponavlja tačno 77 puta i završava riječima „i još nekoliko”. Da li je to broj negativnih iskustava sa ženama koje je imao autor ovog vina?

Izvorni tekst: http://www.vinarijacoka.rs/ . Piše: Viktor Čikeš. Slike: https://www.oddee.com/ i https://www.wine-searcher.com/ Pripremio za Vas: Dragutin Mijatović