Sauvignon Blanc i Chardonnay – koja je razlika između vina?

aroma vina sorta vino vinska kultura

Sauvignon Blanc i Chardonnay – koja je razlika između vina? To su imena sorti grožđa, a mogu se odnositi i na vina od tog grožđa. Obje su bijele sorte od kojih se proizvode bijela vina. Oba vina mogu imati citruse ili tropske okuse, ali sličnosti tu prestaju.

Sauvignon Blanc i Chardonnay

Chardonnay je obično bogatije, teže bijele boje u poređenju sa Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc je obično puno svjetlijeg tijela, sa više vodenaste kiselosti.

Ostali detalji o njihovom okusu i mirisu zaista zavise o tome gdje su uzgajani, kakve su bile njihove berbe i kakve su odluke u tehnologiji proizvodnje vina provedene. Ali ako sam govorio širokim općenitostima, mnoga od najboljih vina Chardonnay mogu imati arome jabuke, smokve, dinje, kruške i breskve, a sa uticajem hrastovog bureta mogu poprimiti nijanse začina, maslaca ili lješnjaka.

Sauvignon Blanc takođe se može proizvesti u širokom spektru stilova, ali često prikazuje osobine biljnih ili travnatih nota ili mineralnu notu koja je poput drobljenih stijena ili morske soli, a obično je osvježavajući u stilu. I dok može vidjeti unutrašnjost hrastovog bureta, mnogo je rjeđe da ima jak uticaj bureta kao mnoga vina Chardonnay.

Imajte na umu da neće kod svih vina Chardonnay i Sauvignon Blanc na etiketi pisati „Chardonnay“ ili „Sauvignon Blanc“. Ponekad je vino umjesto toga označeno prema regiji porijekla. Bijela vina sa oznakama Pouilly-Fumé (https://ovinu.info/sta-je-fume-blanc/) i Sancerre proizvode se od sorte Sauvignon Blanc, dok su vina Chablis i Meursault regije Burgundy gdje se vina proizvode od sorte Chardonnay.

Pogledati i: https://ovinu.info/sorta-chardonnay/ i https://ovinu.info/sauvignon-blanc-infografika-i-vodic-za-sortu-i-njena-vina/

Izvor:https://www.winespectator.com/. Naslov orginala: What’s the difference between a Sauvignon Blanc and a Chardonnay? Slika:https://winefolly.com/. Objavljeno: 24.01.2007. by dr.Vinny (full archives). Prevod i obrada: Dragutin Mijatović