Određivanje opterećenja čokota

čokot grožđe vinograd vinogradarstvo vinova loza

Određivanje opterećenja čokota. Pri rezidbi vinove loze posebno je važno pravilno postaviti opterećenje čokota i dužinu orezivanja koja se određuje brojem okaca na lastaru. Ne postoji standardna vrijednost za opterećenje čokota okcima, jer se mijenja u zavisnosti od sorte, klimatski uslova, uzgojnog oblika, agrotehnike, ampelotehnike itd. Zbog toga je prilikom rezidbe vrlo važno čokot pravilno opteretiti okcima u skladu sa jačinom rasta (bujnosti) i sortom grožđa. Opterećenje čokota okcima povećava se ili smanjuje ne produženjem ili skraćivanjem lastara, već povećanjem ili smanjenjem broja lastara na čokotu. To je zbog činjenice da se najproduktivniji lastari formiraju na okcima srednjeg dijela jednogodišnje loze.

Napomena. Opteretiti čokot znači ostaviti određenu dužinu lastara (određeni broj okaca) prilikom rezidbe. Preopterećeni ili neopterećeni čokot ima kratke ili preduge lastare nakon orezivanja.
Ako je čokot nedovoljno opterećen, prinos grožđa će opadati, a preopterećenje će oslabiti čokot. Rezultat pogrešnog određivanja opterećenja može biti potpuni gubitak prinosa i tekuće i naredne godine. Radi praktičnosti određivanja potrebnog opterećenja na lastaru i na čokotu sa zdravim okcima, zavisno od sorte grožđa i snazi rasta (bujnosti) loze, razvijena je sljedeća tabela. Njen autor je iskusni vinogradar V.F. Saveliev.

Naslov orginala: Определение нагрузки виноградного куста при обрезке (Određivanje opterećenja čokota pri rezidbi). Izvor: https://agrarnyisector.ru/. Objavljeno: 16.05.2013. Prevod: Dragutin Mijatović