Sorta Cabernet Sauvignon

Sorta Cabernet Sauvignon

sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Sorta Cabernet Sauvignon je međunarodna priča o uspjehu, sorta zasađena u gotovo svakoj vinskoj regiji širom svijeta. Sortna rasprostranjena popularnost rezultat je izuzetne raznovrsnosti grožđa i vina. Jedna je od devet plemenitih crnih sorti. Cabernet Sauvignon je podjednako impresivan u mješavinama i pojedinačnim sortnim vinima, te nudi izuzetna vina u svim nivoima cijena. Sorta regiona Bordeaux rođena je kao hibrid između crne sorte Cabernet Franc i bijele sorte Sauvignon Blanc. Sazrijeva relativno kasno u vegetaciji, dajući vina sa crnim voćem i hrapavim taninima. Ova taninska struktura omogućava vinima da stare decenijama. Neuspjeh da se dostigne puna zrelost u vinogradu može rezultirati u „zelenim“ vinima sa gorkim okusom.

Sorta Cabernet Sauvignon

Vino sorte Cabernet Sauvignon

U hladnijim regijama đirom svijeta, Cabernet Sauvignon daje kruta vina koja zahtijevaju nekoliko godina starenja. Da bi bio pristupačniji, vinari ga miješaju sa crnim sortama nižih tanina, kao što je Merlot. U toplijim krajevima, grožđe može lako da dostigne punu zrelost. Tako vinari mogu odabrati sortna vina ili mješavine, spremne za piće neposredno nakon proizvodnje. U svom mlađem, svježijem izgledu, Cabernet Sauvignon je bogat pikantnim crnim voćnim okusima, sa zeljastim notama i povremenim tragom zelene paprike. U svojoj bogatoj formi, crne note voća su super zrele, slične kompotu ili konzervisanim bobicama. Vino Cabernet Sauvignon gotovo uvijek prolazi kroz period starenja u hrastovim buradima, proces koji dodatno pomaže omekšavanju tanina. Istodobno dozrijevanje u hrastovom buretu dodaje neke od klasičnih aroma i okusa povezanih sa odležanim vinom Cabernet Sauvignon, uključujući  mirise vanilije, kedra i kutije od cigara.

Od raznih sorti za mješanje, do brojnih vinarskih stilova i praksi, evo svega što trebate znati o sorti Cabernet Sauvignon gajenom širom svijeta.

Sorta Cabernet Sauvignon – najbolje svjetske regije za uzgoj sorte; Naslov orginala: The World’s Best Places for Growing Cabernet Sauvignon; Izvor: https://vinepair.com/;  Objavljeno: 21.09.2018. by Tim McKirdy, Slike: Danielle Grinberg;  Prevod: Dragutin Mijatović