Ko voli vino – svi vole vino-01

sorta vino vinska kultura

Ko voli vino. Nije lako odabrati pravu bocu vina koja će vam poslužiti na sljedećem okupljanju. Postoji toliko mnogo faktora koji određuju koliko je vino u boci dobro na okusu ili kako biste trebali brinuti o tome prije sljedeće party. Ovaj kratki članak je opremljen savjetom koji će vam pomoći da bi se osigurali kako bi vaša sljedeća boca vina bila jedan veliki izazov za degustaciju! Vino Pinot Grigio* lijepo se slaže sa morskim plodovima. Ovo vino pogotovo čini okus hrane još boljom. Osim vina Pinot Grigio, mnoga druga bijela vina upotpunjuju plodove mora. Plodovi mora i lijepo bijelo vino jedna su od najvećih životnih poslastica.

Znate li put do vinoteke (prodavnice vina)? Trebalo bi znati. Važno je poznavati razliku u asortimanu vina u prodavnicama vina. Vino je široko područje, tako da će svaka prodavnica biti specijalizovana za određene tipove vina (ko se odakle snabdijeva). Kada tek počinjete eksperimentisati sa vinom, kupovina u skupoj prodavnici je loš izbor. Pronađite prodavnicu vina sa izborom koji odgovara vašim potrebama. Sjajan savjet, ako ste zainteresovani za kupovinu vina, ne treba da vas previše oduševljava kupovina puno vina koje trenutno volite. Dolaze nova vina. Okusi se mijenjaju cijelo vrijeme. Ko voli vino možda će požaliti što prije puniti svoj vinski podrum sa hrpom vina koja upravo sada volite.

Okus vina

Kao što ste upravo pročitali, postoji toliko mnogo faktora koji vam mogu pomoći da osigurate čudesan okus vaše sljedeće boce vina. Ovo su mali savjeti koje trebate imati na umu prilikom odabira, degustacije ili posluživanja sljedeće boce. Ako primijenite sve rečeno, a nije bilo mnogo, uspjeh u posluživanju i probanju najboljeg vina neće izostati, a zadovoljstvo je svakako na Vašoj strani.

* Pinot Grigio/Pinot GrisOva aromatična sorta grožđa najbolje uspijeva u malo hladnijoj klimi. Pinot Grigio obično daje suvo bijelo vino, ali budući da lako botrytizera, u regionu Alsace oduševljeni su slatkim Pinot tipom iz kasne berbe (Vendange tardive) ili još slađi izbor je Selection de Grains Nobles. Po okusu, vina sorte Pinot Grigo su relativno bogata i začinjena. Miris je često aromatičan sa notama jabuke, tropskog voća i meda. U Nemačkoj, Pinot Gris se uzgaja u regionu Baden i Pfalz, gdje ga nazivaju Rulander ili Grauburgunder. U Italiji, sorta se naziva Pinot Grigio i daje relativno neutralna vina. Austrija i Mađarska također su uspješne u uzgoju ove sorte. U Novom svijetu najuspješnije su Kanada, Oregon (SAD) i Novi Zeland, gdje je najbolji. Pogledajte i: https://ovinu.info/koja-vina-probati-05/

Svi koji vole vino trebali bi ovo pročitati.  Naslov orginala: Anyone Who Loves Wine Ought To Read This;  Izvor: http://wineactive.com/;  Objavljeno: 19.06.2018.;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Slike: https://www.google.com/