Chile – berba grožđa u 2020.

grožđe region vinogradarstvo vinska kultura

Chile. Čileanski proizvođač vina Santa Rita Estates završio je ovogodišnju berbu grožđa u rekordnom roku. “Ekstremni” nedostatak kiše i mnogo toplije vrijeme promijenilo vegetacijski obrazac vinograda. Berba, koja je započela u februaru i završena sredinom aprila, bila je posebno izazovna ove godine jer su se ovog mjeseca primjenjivale mjere socijalnog distanciranja u Čileu.

Chile

Chile sezona 2019.-2020. Bila je “toplija od istorijskog prosjeka i prethodne sezone”, navodi se u izjavi, dodajući da je “ekstremni deficit zimskih padavina kao i tokom perioda rasta i sazrijevanja”ubrzao berbu oko 15-20 dana.

Ranija berba

Gerardo Leal, vinogradarski menadžer u Santa Rita Estates, rekao je da je ciklus vegetacije “završen rano, uključujući dovoljno nakupljanje šećera, iako sa nižim potencijalom alkohola, što je ubrzalo početak berbe za 15-20 dana.” Vinar Sebastián Labbé, koji se brine za super premium linije u Santa Rita, rekao je da je u rejonu Maipo Valley “2020. godina bila sjajna godina za sortu Cabernet Sauvignon. “Visoke ljetne temperature osigurale su kratko i ujednačeno vrijeme. Ova vina sorte Cabernet Sauvignon imaju karakteristike svježeg voća i cvjetne note koje podsjećaju na ljubičice. Postoji sjajna prirodna ravnoteža između alkohola i kiselosti, koja vinima ove berbe osigurava dug život. ”

Sauvignon Blanc

Kad je u pitanju bijelo vino od grožđa bijelih sorti poput Sauvignon blanc i Chardonnay, Emily Faulconer, glavna vinarica Viña Carmen, rekla je da su neke berbe počele mjesec dana ranije, ali vinogradari su se oduševili procesom stvaranja “veće složenosti” okusa kada je u pitanju vinifikacija. “Sauvignon Blanc iz regiona Casablanca Valley pomjerio je datum berbe otprilike za mjesec dana”, rekla je ona, dodajući da je berba obavljena u različito vreme kako bi vina “dobila veću složenost i različitije profile.” “Rezultati su vrlo zanimljivi, sa balansom između svježih biljnih mirisa i citrusnih nota koje dolaze sa ranijom berbom. Nepce dobijaju nevjerojatno svježu i prodornu kiselost i nizak pH”.

Što se tiče vina firme Santa Rita od sorte Chardonnay iz regiona Limarí Valley, rekla je da je grožđe kao osnova za pjenušavo vino obrano samo sedam dana ranije nego što je planirano, dok je grožđe za ostala vina brano 10–15 dana ranije, zavisno od područja. “Rezultati ove sorte su izuzetni, a vina su složena i elegantna. Nepce dobijaju ogromnu dužinu i vertikalnost, iskazujući mnogo slanih okusa u ravnoteži “. Pogledati i: https://ovinu.info/berba-grozdja-na-novom-zelandu-2020/

Čileanski proizvođač vina Santa Rita izvještava, država je imala “najraniju berbu grožđa u poslednjih 20 godina”. Naslov orginala: Chilean Wine Group Santa Rita Reports Country's ‘Earliest Harvest In 20 Years’. Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/; Objavljeno: 29.04.2020. by Edith Hancock. Prevod: Dragutin Mijatović