Vinske priče – najbolje iz 2020

sorta terroir vinska kultura

Vinske priče. Od istraživanja malolaktičke fermentacije u dubokom pretraživanju do nadolazeće italijanske sorte grožđa Timorasso, evo vinskih priča koje su ove godine imale najviše mjesto kod naših čitaoca.

Vinske priče
Fotografija, i Stock

Članci o nauci o vinu – opet! – dominiraju našom listom najuspješnijih ove godine. Izvještaj Alex Russan-a o tome kako savjesni vinari mogu stvoriti čista prirodna vina bez mana, kao i njegova pretraga nadkompleksne hemije koja stoji iza mikrobnog terroir-a bili su omiljeni čitaocima. Sveobuhvatni pogled Rémy Charest-a o malolaktičkoj fermentaciji bio je još jedan članak. Naša prva vinska karakteristika ove godine bila je priča o sorti Timorasso, grožđu iz regiona Pijemonte (Piedmont) o kojem se sve više govori, a koje je možda odgovorno za najsloženija italijanska bijela vina.

5. Vinske priče – Dakle, mislite da znate Malo?

Ilustracija, Jeff Quinn. Ispitivanje zabluda i manje poznatih činjenica o malolaktičnoj fermentaciji u vinu

Malolaktička fermentacija često se objašnjava opisivanjem buternih, kremastih nota koje doprinosi mnogim vinima sorte Chardonnay. Prije nekoliko decenija taj je profil bio visoko cijenjen i obilježje nekih vrlo poznatih kalifornijskih brendova. Međutim, kako je taj stil u velikoj mjeri propao, mnogi su ljubitelji vina (pa čak i profesionalci) zauzeli negativniji stav o malolaktičkoj fermentaciji kao o nečemu zbog čega vino može izgledati teško ili bezobzirno.

Ipak, malolaktična fermentacija (često se naziva Malo ili MLF) daleko je složeniji proces koji interveniše na vrlo različite – često pozitivne – načine i u crnim i u bijelim vinima. Poznato i kao druga fermentacija, malolaktična fermentacija obično započinje nekoliko sedmica ili mjeseci nakon što alkoholna fermentacija završi i šira grožđa postane vino. To se može dogoditi u različitom stepenu (ili nikako) u istom vinu, tokom različitih berbi, a može biti i dobrodošao ili neželjen proces, zavisno o tome šta vinari pokušavaju proizvesti ili kada mliječne bakterije postanu aktivne.

4. Razumijevanje mikrobiološkog terroira u vinu

Ilustracija, Jeff Quinn. Tekuće studije ukazuju da mikroorganizmi specifični za vinograd utiču na karakter vina. Ali znači li to da je prirodno vino više izraženije pod uticajem terroira?

Terroir je dugo bio vruća tema u vinu, ali sada se objektiv još više uvećava. Mikrobni terroir – ili efekti bakterija, kvasca i drugih mikroorganizama u vinogradu – postali su središnji u razgovoru o ukupnom terroir-u, posebno u raspravi o prirodnom vinu i kako ga već definišemo. Ideja koja stoji iza mikrobnog terroira je da su mikroorganizmi vinograda jedinstveni i na različite načine utiču na karakter vina, čineći ih bitnim komponentama izraza lokaliteta.

3. Kako vinari proizvode čista prirodna vina

Vinske priče
Fotografija, Radiokukka / iStock. Zašto su neka prirodna vina obilježena isparljivim kiselinama, brettom i pjenom, a druga nisu? Alex Russan istražuje

Kategorija prirodnog vina često je povezana sa karakteristikama koje se smatraju nedostacima. Ipak su mnoga prirodna vina čista i stabilna kao i vina koja se konvencionalno proizvode.

Konvencionalni vinari mogu koristiti niz aditiva, uključujući hranjive sastojke kvasca, odabrane kvasce, regulisati kiselost, koristiti inhibitore mikroba i sterilizatore, kako bi zaštitili svoja vina. Takođe mogu filtrirati svoja vina kako bi uklonili neželjene mikrobe. Vinari proizvođači prirodnih vina, moraju se oslanjati isključivo na svoje razumijevanje vinarstva i grožđa – i možda uz male količine sumpor dioksida (SO2).

2. Evolucija vrhunskog vina punjenog u limenke

S lijeva na desno: Lubanzi (fotografija Jules Davis), Underwood (fotografija, Underwooda) i Lila (fotografija, Lila). Kako sve veći broj malih vinarija, održivih proizvođača vina uređuje luksuznu nišu u kategoriji pakovanja vina u limenke.

Vino iz limenki (konzervi) danas se ne može naći samo na policama prehrambenih proizvoda i na festivalima na otvorenom. Fini proizvođači vina kategoriju danas shvataju ozbiljno, a sve veća količina vrhunskog soka ulazi u limenke stvarajući luksuznu nišu u brzorastućem formatu.

  1. Da li bi Timorasso mogao biti najuzbudljivije bijelo vino vrijedno vijeka?
Vinske priče
Timorasso. Nekada opskurno piemonteško grožđe je u porastu, a prihvataju ga italijanski proizvođači i američki sommelieri

Iako se region Piedmont može pohvaliti ogromnom lepezom jedinstvenog grožđa, velik dio svjetske pažnje usmjeren je na njegove crne sorte, uključujući Nebbiolo i Barbera. Uprkos naporima regionalnih vinara da diverzifikuju svoje portfelje teške crvene boje, sa sortama poput Arneis, Nascetta ili čak Chardonnay i Riesling, široko priznanje za bijela vina iz regije Piedmont relativno je malo. Ali sada se čini da se oko budućnosti piemonteskog bijelog vina formira konsenzus, a ta budućnost je sorta Timorasso.

Pročitati i: https://ovinu.info/vino-u-limenci/ i https://ovinu.info/da-li-je-prirodno-vino-organsko/

Izvor: https://daily.sevenfifty.com/. Naslov orginala: Our Top Wine Stories of 2020 (Naše najbolje vinske priče iz 2020). Objavljeno: 28.12.2020. by SevenFifty Daily Editors. Prevod: Dragutin Mijatović