Karakteristike bijelih vina

degustacija region sorta terroir vino vinska kultura
Karakteristike bijelih vina

Karakteristike bijelih vina. Da li ste se ikada zapitali zašto su dva vina iste sorte, proizvedena u istoj godini, u istom regionu, tako različita? Za to može biti mnogo razloga, uključujući izbor vinara, izbor vinogradara i, naravno, terroir. Terroir se odnosi na ekološke faktore koji utiču na karakter vina, uključujući tlo, vjetar, padavine, temperaturu i osvjetljenje. Koliko terroir stvarno utiče na različitost vina? Pojednostavljeno, ne mogu istu količinu grožđa dati čokoti posađeni u plodnoj crnici i oni koji rastu na kamenitim terenima. Količina grožđa je uvijek važna, ali u vinskom svijetu je obrnuto proporcionalna kvalitetu pa puno grožđa ne znači da će vino biti dobro. Dakle ista sorta na različitim terenima daje sasvim drukčija vina. Kako to ocijeniti? Degustacijom.

Degustacija vina je za početnike “noćna mora”. Jeste li ikada razmišljali o tome kako se snaći ako se zadesite na nekoj degustaciji vina? Za one koji su tek počeli da otkrivaju svijet vina, degustiranje vina treba da bude zabavno. Nema potrebe da se stidite ako sve odradite savršeno kao profesionalac? Evo par savjeta koji će vam pomoći pri degustaciji vina. Ako se vaši okusi razlikuju od okusa drugih ljudi to ne treba da vas zabrinjava i ne treba da mislite da ste pogriješili. Svako ima svoj osjećaj za okus. O okusima se ne raspravlja. De gustibus non est disputandum. Pročitajte šta drugi kažu o vinu. Zatim i sami probajte. Uporedite. Bićete iznenađeni.

Karakteristike poznatih bijelih vina u zavisnosti od regiona uzgoja sorte. Izvor, šeme: https://www.pinterest.se/; Slike vina: https://winefolly.com/ ; Tekst: D. Mijatović