Degustacija – Bodovi za ocjenjivanje vina

degustacija vino vinska kultura

Degustacija-Bodovi za ocjenjivanje vina. Ocjena vina je najbrži i najjednostavniji način da vinski kritičar iznese svoje mišljenje o kvalitetu vina. Često se nalaze uz bilješke o degustaciji, vinske ocjene pomažu potrošačima i kolekcionarima da odluče koja vina kupiti i mogu biti moćno marketinško sredstvo.

Degustacija - Bodovi za ocjenjivanje vina

Wine-Searcher

Wine-Searcher objedinjuje rezultate širokog spektra kritičara, od uticajnih pojedinačnih nepca poput Robert Parker-a i Jancis Robinson do publikacija kao što je Wine Spectator, sve prilagođeno za skalu od 100 bodova. Srednja vrijednost ovih ocjena prikazana je za određene berbe vina, kao i za sve berbe.

Skala od 100 bodova je najčešća metoda za ocjenjivanje vina. Međutim, nekoliko ključnih kritičara koristi skalu od 20 bodova, a neki čak koriste skalu od 5 bodova.

Skala od 100 bodova (poena)

Skalu za ocjenjivanje vina od 100 bodova popularizirali su časopis Wine Spectator i Robert Parker u svom biltenu Wine Advocate. Učinak visoke ocjene iz bilo koje publikacije teško je podcijeniti, a može stvoriti ili uništiti brend vina.

Mnogo je onih koji dovode u pitanje vrijednost skale od 100 bodova, obično zato što se gotovo sva ocjenjivana vina nalaze u uskom rasponu između 85 i 100 bodova. Sistem je zasnovan na američkom sistemu ocjenjivanja srednjih škola, tako da skala počinje od 50 (a ne 0), što je dovelo do daljnjih kritika. Uprkos tome, skalu od 100 bodova koristi sve više i više kritičara – amatera i profesionalnih – sa svakom godinom koja prođe.

Wine Spectator-ova skala za ocjenjivanje vina od 100 bodova:

RezultatObjašnjenje
95–100Klasično: odlično vino
90–94Izvanredno: vino vrhunskog karaktera i stila
85–89Vrlo dobro: vino posebnog kvaliteta
80–84Dobro: solidno, dobro proizvedeno vino
75–79Osrednje: pitko vino koje može imati manje nedostatke
50–74Ne preporučuje se

Korisnici skale od 100 bodova su: Robert Parker (Wine Advocate), Wine Spectator, Vinous, Decanter Magazine, James Suckling, Jamie Goode, Jeff Leve (The Wine Cellar Insider), Wine & Spirits Magazine

Skala od 20 bodova

Skala od 20 bodova za ocjenjivanje vina prvi put se pojavila 1959. godine. Razvila ju je isključivo za akademsko ocjenjivanje vina, od strane dr Maynard Amerine sa veoma cijenjenog odjela za vinogradarstvo i vinarstvo UC Davis. Na ovoj originalnoj skali bodovi su dodijeljeni za boju, aromu i okus, kao i za više tehničkih kvaliteta uključujući ravnotežu šećera, kiselina, tanina i isparljivih kiselina. Čak i danas skala od 20 bodova zadržava pomalo tehnički, tradicionalni dojam. Jedan od njegovih ključnih zagovornika je Jancis Robinson.

Jancis Robinson skala za ocjenjivanje vina od 20 bodova

RezultatObjašnjenje
20Zaista izuzetno
19Izuzetno ili izvanredno
18Stepen iznad superiornog
17Superiorno
16Karakteristično
15Prosječno
14Smrtonosno dosadno
13Na granici neispravnosti ili neuravnoteženosti
12Neispravno ili neuravnoteženo

Korisnici skale od 20 bodova uključuju: Jancis Robinson, Bettane & Desseauve, Gault & Millau, La Revue du Vin de France, Vinum Magazine.

Skala od 5 bodova i drugi sistemi

Skala od 5 bodova najčešće koristi zvjezdice (ili druge simbole), a ne bodove same po sebi. Dugi niz godina časopis Decanter koristio je rezultate sa 5 zvjezdica, ali ih je u julu 2012. zamijenio sa skalama od 20 i 100 bodova. John Platter koristi sistem od 5 zvjezdica u svom Vodiču za južnoafričko vino od prvog izdanja 1980. Italijanski vinski časopis Gambero Rosso koristi svoje jedinstvene simbole čaše za vino (bicchiere) za ocjenjivanje vina, od jedan do tri. Drugi vodiči ističu vrhunska vina zvjezdicom (dvije za zaista izuzetna vina).

Platter-ova južnoafrička vinska skala sa 5 zvjezdica

RezultatObjašnjenje
5 zvjezdicaNenadmašno. Skoro klasično
4 zvjezdiceOdlično
3 zvjezdiceDobro za svakodnevo pijenje
2 zvjezdiceNeobično, nategnuto
1 zvjezdicaVeoma obično

Izvor: https://www.wine-searcher.com/ .Naslov orginala: Wine Scores. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/ucenje-prepoznavanja-vina-na-predmetima-i-percepciji-2-dio/ i https://ovinu.info/vino-je-samo-okus-vina-o-predmetima-i-percepciji-1-dio/ i https://ovinu.info/culo-okusa-kako-funkcionise/