Merlot – Sve što trebate znati

Merlot – Sve što trebate znati

grožđe sorta vino vinska kultura

Merlot – Sve što trebate znati. Merlot je poznat po tome što se pije kao lako crveno vino koje je obično meko i elegantno na nepcu. Iz tog razloga je široko zasađena sorta širom svijeta i jedno je od najpopularnijih crvenih vina u Americi. Merlot je odličan kao jednosortno vino i dobro se slaže sa širokim izborom hrane. Smatra se odličnim starter crvenim vinom za svakoga ko još nije razvio nepce za crvena vina.

Merlot – Sve što trebate znati

Vino proizvedeno od ovog tamnog grožđa sa tankom pokožicom jedna je od glavnih sorti koje se uzgajaju u regiji Bordeaux u Francuskoj. Porasla je u popularnosti širom svijeta i sada je jedna od najčešće uzgajanih sorti grožđa.

Duga i šarena istorija

Merlot ima dugu istoriju u Francuskoj koja seže do 1784. godine i postoje reference za ovo grožđe u drevnim dokumentima. Za ovu sortu nije uvijek bilo jednostavno, sorta je zabranjeno za sadnju 1960-ih zbog napada truleži. Kada je devedesetih godina stekao popularnost u nekoliko evropskih zemalja, kao i u SAD, vratio se na put oporavka.

Razlike između sorti Merlot i Cabernet Sauvignon. Na čokotu grožđe sorte Merlot lako se prepoznaje po velikim bobicama koje se formiraju u rastresitim grozdovima. Iako ime aludira na tamno grožđe, ono nije tako crno kao sorta Cabernet Sauvignon. Merlot ima veći sadržaj šećera u grožđu od Cabernet Sauvignon i niži nivo jabučne kiseline. To je ono što ove dvije sorte grožđa čini toliko različitim.

Grožđe za dobro održavanje. Da bi se grožđe Merlot stavilo u bocu potrebne su i vinogradarske vještine. Rano kretanje pupoljka sklono je mrazu, a grožđe je vrlo podložno truleži grožđa Botrytis. Postoji i čitav niz drugih nepoželjnih insekata i plijesni koji inficiraju vinovu lozu i umanjuju rod. Preferira hladno tlo koje je dobro drenirano i čokot mora biti orezan na odgovarajući način kako bi se osigurao najbolji krajnji rezultat. Osim toga, grožđe Merlot brzo sazrijeva i potrebno mu je budno oko kako ne bi prezrelo. Vrijeme berbe mora biti tačno. Sve u svemu, radi se o sorti grožđa kojoj treba posvetiti mnogo pažnje, ali na kraju se isplati!

Šta je Merlot-sve što trebate znati?

Vino Merlot dolazi u tri glavna stila. Ova crvena vina mogu biti glatka, meka i voćna, sa laganim taninima. Tada možete dobiti Merlot koji ima čvršću taninsku strukturu i složeniju voćnu aromu. Konačno vino Merlot je jako crveno sa ljepljivim taninima i velikom osobenošću. Međutim, osnovne karakteristike vina Merlot su arome zrelog voća, glatka završnica i opšta srdačnost čineći ga crvenim vinom za dobro upoznavanje.

Koje je boje vino Merlot? Grožđe Merlot sa crnom pokožicom je ono što ovom vinu daje duboku paletu boja. Mladi Merlot bi mogao biti poluproziran, a onda biste mogli pronaći bocu Merlot-a plišane rubinske nijanse kroz koju prolaze odsjaji terakote. Merlot boja se mijenja kako sazrijeva, a neka mogu čak postati tamno kestenjaste boje. Dubina boje je obično negdje između boje Pinot Noir na svjetlijoj strani i Cabernet Sauvignon na tamnijoj strani skale.

Šta znači Merlot? Legenda kaže da je grožđe Merlot dobilo ime po autohtonoj ptici kos koji je viđen kako se hrani zrelim, crnim grožđem. Francuska riječ za malog kosa je “Merle” (merlau na okcitanskom dijalektu regije), tako da se čini da definitivno postoji veza između crne ptice i crnog grožđa.

Kako se izgovara Merlot? Neki kažu da je jednostavan izgovor riječi Merlot pomogao da se poveća popularnost među ljubiteljima crvenog vina. To je teško dokazati, ali ukusne, mekane karakteristike ovog vina nedvosmisleni su razlozi njegovog rasta slave. Ispravan izgovor Merlot-a je muh·low ili mer/low. Francuski izgovor ima meki “mehr” roll na prvom slogu, a završno “t” treba da bude nečujno. Ne treba vam nedostajati samopouzdanja kada je u pitanju izgovor Merlot ili bilo kojeg drugog teškog imena vina. Mnogi korisni internetski resursi mogu vam pomoći da budete u mogućnosti da se održite u društvu vinskih snobova ili kada ga naručite sa vinskog menija.

Odakle dolazi Merlot-sve što trebate znati?

Sorta Merlot ima dugu istoriju u oblasti Bordeaux u Francuskoj. Negdje oko kraja 1700-ih, grožđe je dobilo mjesto u spravljenju mješavine crvenog vina. Zbog svog mekog, pristupačnog profila, postao je popularan dodatak za miješanje sa pomalo grubim Cabernet Sauvignon-om, stvarajući tako sočnije vino koje je glatko na nepcu. Ova mješavina postala je poznata kao “Bordeaux blend” i još uvijek je visoko cijenjena od strane poznavalaca vina širom svijeta.

Merlot – Sve što trebate znati

Bordeaux, France

Crveno vino koje Amerika voli. Kada je sorta Merlot stigla u Ameriku, vinari iz Kalifornije su otkrili da preferiraju vino proizvedeno od 100% grožđa sorte i od tada se Merlot više nije osvrnuo nazad. Glavni razlog zašto Amerikanci preferiraju čist Merlot vina je glatkoća nepca zbog niske količine tanina u vinu. Danas se Merlot uzgaja gotovo svuda gdje raste Cabernet Sauvignon, osim što preferira nešto hladnije temperature. Danas je Merlot možda najčešće sađeno sorta i može se naći u mnogim evropskim zemljama, Izraelu, Čileu, kao i zemljama Novog svijeta kao što su Južna Afrika, Novi Zeland, Australija i Amerika.

Kakvo je vino Merlot-sve što trebate znati?

Merlot se naziva vinom tipa kameleon jer ima sposobnost da poprimi nove karakteristike u zavisnosti od toga gdje se loza uzgaja. Zemlje Novog svijeta proizvode Merlot koji je ostaje na čokotu što je duže moguće. Merlot kasne berbe ima duboke boje i duboke okuse koji proizlaze iz dodatnog vremena provedenog u zrenju na čokotu. Ova vina Merlot su punog tijela i voćnih nota. Imaju veći nivo alkohola i meke tanine, što ih je učinilo veoma popularnim u mnogim zemljama.

Iako je Bordeaux priznata domovina Merlot-a, vina koja se tamo proizvode imaju veću kiselost, niži nivo alkohola i sadrže cvjetne i neke blage biljne naznake, što ih čini prilično drugačijim od verzija New World Merlot-a. Vina Merlot sa hladnom klimom imaju jedinjenja zvane pirazini, koji su odgovorni za aromatičniji okus ovog grožđa. Imajte na umu da se sorte Merlot i Cabernet Sauvignon razlikuje, ali su srodne. Cabernet Franc je roditelj obe te sorte grožđa, a nekima je teško razlikovati ove dvije sorte. Smatra se da je Merlot manje složena sorta od ove dvije, suptilnije i podložnije ličnosti.

Da li je Merlot suvo ili slako vino? Merlot se smatra suvim vinom, sa niskim sadržajem šećera. To ne znači da nema slatkoće u zrelim voćnim okusima koje pokazuje. Suvoća je rezultat toga što se šećer iz „soka“ pretvara u alkohol tokom fermentacije. Potpuno suvo vino Merlot, nastaje kada se gotovo sav šećer u soku pretvori u alkohol.

Kakavog je okusa vino Merlot? Predivan Merlot će u čašu donijeti široku lepezu okusa. Dok podižete čašu do nosa, ništa nije poput arome Merlot-a da natjera vaše nepce na tango! Budući da je „kameleon“ vino, ono upija ono najbolje iz svog okruženja i oslikava te senzacije okusa u cijelom tijelu, te stvara jedinstveni Merlot okus i osobenost.

Merlot profil okusa

Obično će biti istaknute zreli ljetni plodovi kao što su višnje, trešnje, kupina, borovnica, kupina, dud i šljiva. Unutar ovih slojeva možete očekivati i zemljane note paprike, komorača, kože, pečurke i duvana.

Biljni note. Osim ovih okusa, u degustacijama Merlot-a stoji i da je ovo crveno vino poznato po notama cvjetnih i biljnih aroma zelenog čaja, eukaliptusa, mente, oregana, ruzmarina, žalfije i tamjana. Konačno, Merlot koji je odležao u hrastovom buretu imat će sanjive, bogate okuse karamele, čokolade, moke, vanile i oraha. Široka paleta okusa daje Merlot-u mogućnost da se kombinuje sa velikim brojem namirnica iz cijelog svijeta.

Kako poslužiti Merlot-sve što trebate znati? Tipično za crvena vina, postoji savršena temperatura za posluživanje Merlot-a. Zaboravite zastarjeli savjet o posluživanju vašeg Merlot-a na sobnoj temperaturi jer je to previše promjenjivo. Na primjer, sada imamo centralno grijanje u hladnijim zemljama, a sobna temperatura u tropima je definitivno previše topla za crveno vino poput Merlot-a! Topli Merlot nije lijepa stvar. Kompleksni okusi vina su u neredu, a okus alkohola postaje neodoljiv. Inače, kada se Merlot-u dozvoli da se previše ohladi, on takođe loše reaguje sa svojim aromatičnim notama koje postaju prigušene i neprepoznatljive.

Težite savršenoj temperaturi serviranja. Dakle, vodite računa da servirate Merlot između (15-18oC). Kao opšte pravilo, samo 15 minuta u frižideru trebalo bi da učini trik i vaš Merlot će biti spreman za serviranje i uživanje.

Otvorena, ali nedovršena boca Merlot-a bit će u redu ako se čuva u frižideru nekoliko dana pod uslovom da ste je zatvorili čepom. Testirajte ga prije pijenja i ako je došlo do bilo kakve oksidacije, vino možda neće biti ukusno za piće, ali će biti dobar dodatak tepsiji ili sosu.

Koliko dugo Merlot treba da diše?

Kao i kod svih crvenih vina, prozračivanje pojačava okuse i mirise. Dekantiranjem dobrog Merlot-a samo ćete ga poboljšati, pa nemojte oklijevati da to učinite. Ostavite da odstoji ne manje od dvadeset minuta prije serviranja, ali sat vremena disanja će omogućiti da se jedinstveni okusi oslobode, a tanini još više omekšaju.Sipajte vino sa malo visine iznad čaše za crveno vino (bez prolijvanja kapi). Zatim se divite blistavom dubokom granatnom izgledu vina u čaši. Stranice čaše treba da vode arome prema nosu i tada će vaše nepce biti spremno da primi poslasticu.

Koju hranu upariti sa Merlot-om? Merlot olakšava uparivanje hrane zbog svoje prilagodljivosti i složene baze okusa.

Merlot – Sve što trebate znati
Goveđi medaljoni na žaru

Merlo i meso – Mmmm! Prvo, Merlot i meso su spoj napravljen na nebu. Crveno meso, bilo da je pečeno na roštilju, pečeno ili prženo, imaće svoj okus pojačan dubokim, voćnim Merlot-om. Ali onda su piletina, ćuretina, patka i svinjetina podjednako dobri. Klasična kuhinja, uključujući divljač i neformalna jela poput hamburgera i čipsa, imat će dobar okus uz čašu Merlot-a. Italijanska hrana koja uključuje izdašnu tjesteninu sa sosom od paradajza i gljiva i jela tipa pica idealna su za posluživanje uz ovo crveno vino. Dobar savjet je da Merlot uskladite sa hranom koja ima isti intenzitet okusa kao i vino.

Merlot se iznenađujuće dobro slaže sa morskim plodovima. Mekši Merlot-i iz hladnijih krajeva neočekivano se dobro slažu sa morskim plodovima. Iskoristite priliku da poslužite ovaj stil Merlot-a sa lososom i školjkama kao što su škampi i posebno ako su umotane u slani pokrivač od slanine ili pršuta.

Posljednja riječ upozorenja. Imajte na umu da će se jedinjenja u vinu Merlot sukobiti sa začinjenom hranom koja sadrži kapsaicin. To će rezultirati gorkim i neugodnim okusom vina.

Merlot i uparivanje sa sirom

Važno je napomenuti da, za razliku od većine drugih crvenih vina, uparivanje Merlot-a sa sirom zahtijeva pažljivo razmatranje. Sirevi koji imaju veoma jake okuse, kao i neki sirevi sa plavim venama nisu prikladni za uparivanje sa Merlot-om jer će nadjačati voćne arome vina. Za tablu sa sirom preporučuje se da uključite meke, kremaste sireve kao što su Brie, Camembert, Gouda i Gruyere. Parmezan sa italijanskom hranom je takođe dobar.

Koliko alkohola ima vino Merlot? Sadržaj alkohola u vinu Merlot-u obično je u većem rasponu od 13,5% do 14,5%. Veći nivoi alkohola su posebno prisutni u sortama Novog svijeta kao što su Australija, Južna Afrika, Kalifornija i Čile. Mekši Merlot koji se uzgaja u hladnijim regijama kao što je Francuska imaju nešto niži nivo alkohola. Uvijek odgovorno i u dobrom društvu uživajte u Merlotu!

Koliko kalorija ima u vinu Merlot? Uprkos tome što je suvo vino, Merlot ipak ima kalorija jer alkohol sadrži kalorije. Možete očekivati oko 125 kalorija u čaši od 150 ml. Zaostali šećeri će rezultirati ugljenohidratima u Merlot-u, ali oni obično nisu značajni. U ovom crvenom vinu možete očekivati ugljenohidrate u rasponu od nula do četiri grama.

Zaključak

Merlot – vino za moje srce. Merlot se vratio nakon što je neko vrijeme bio van milosti. I meni je, na primer, veoma drago što jeste. Ova sorta crnog grožđa ima tako intenzivne okuse i arome, i sviđa mi se što poprima karakteristike terroara u kojem je sorta rasla. To mu daje autentičnost koja je sasvim posebna. Ovo crveno vino je lako za nepce, ali nikako jednostavno. Očekujte da ćete biti oduševljeni njegovim glatkim, mekim voćnim profilom. Moj savjet je da se udobno smjestite, slijedite korake za posluživanje ovog vina, a zatim sami odlučite o Merlot-u prije nego što ga podijelite sa drugima.

Merlot – Sve što trebate znati

Izvor: https://www.winepros.org/ . Naslov orginala: What is Merlot Wine? All You Need to Know (Šta je Merlot vino? Sve što trebate znati).  Objavljeno: by Richard Allen. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: