Sorte Južne Afrike

Sorte Južne Afrike

ampelografija sorta vino

Sorte Južne Afrike. Sa više od 300 godina istorije vinarstva, Južna Afrika je jedna od najistaknutijih zemalja koja proizvodi vino na južnoj hemisferi. Njena vinska industrija premošćuje jaz između starog i novog svijeta. Južnoafričko vino doživjelo je međunarodnu pažnju i odlikovalo se zbog svoje velike raznolikosti stilova. U stvari, Južna Afrika je bila sedmi najveći proizvođač vina na svijetu po ukupnoj zapremini u 2016. godini i odgovorna je za 3,9% svjetske proizvodnje vina. Južna Afrika ima širok raspon crvenih i bijelih sorti grožđa, a bijele sorte grožđa čine 55% od 96.000 hektara vinograda u zemlji. Južnoafrička vina pojavila su se kao neka od najbolje cijenjenih i najkvalitetnijih crnih i bijelih vina. Nije ni čudo što se Južna Afrika takmiči u svakoj kategoriji vina. Evo najpopularnijih sorti grožđa Južne Afrike.

Crne sorte vinove loze koje se gaje u Južnoj Africi
Pinotage
. Pinotage je domaća sorta grožđa Južne Afrike. Ovdje je stvorena 1926. godine ukrštanjem sorti Pinot Noir i Cinsault i vrlo se rijetko nalazi u bilo kojoj drugoj zemlji koja proizvodi vino. Pinotage se često miješa sa sortom Syrah, koja je teža i sa više okusa i sa većim udjelom alkohola od vina Pinot Noir. Pinotage nudi sočne okuse maline do borovnice sa začinjenom čokoladom i duvanom. Često se naziva i “slatkast aceton”.

Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon jedna je od najpoznatijih svjetskih sorti crvenog vina. Često se miješa sa sortama Cabernet Franc i Merlot, a njegov okus podsjeća na crnu ribizlu ili kedrovinu. Klasični profil vina Cabernet Sauvignona teži tome da su puna vina sa visokim taninima i primjetnom kiselinom koja doprinosi potencijalu starenja vina. Takođe je vrijedno napomenuti da je jedna od najistaknutijih osobina sorte Cabernet Sauvignon njegova sklonost prema hrastovom buretu, bilo tokom fermentacije ili starenjem u buretu.


Merlot. Merlot je sorta vinskog grožđa tamno plave boje koja se koristi i kao grožđe za miješanje i za sortna vina. Mirisno je i obično mekše od vina Cabernet Sauvigno, ali zauzima drugo mjesto odmah iza sorte Cabernet Sauvignon u većini vrhunskih mješavina crvenog vina. Njegova mekoća i “mesnatost”, u kombinaciji sa ranijim zrenjem, čini Merlot popularnim grožđem za miješanje sa čvršćim, kasnije zrelom sortom Cabernet Sauvignon.


Syrah. Syrah je poznata i kao Shiraz. Daje meko i bogato vino često karakteristika dima i čokoladnih aroma. Dosljedno je sa nježnijim taninom, džemom voća i začinskim notama slatkog, anisa, i zemljane kože. Syrah se gaji širom Južne Afrike i ima široku paletu stilova vina, jer na stil i okus proizvedenih vina od sorte Syrah utiče klima u kojoj se uzgaja grožđe.


Cabernet Franc: Cabernet Franc jedna je od glavnih sorti crnog grožđa u svijetu. Iako je Cabernet Franc malo manje izražen, ova sorta grožđa posjeduje kvalitet sličan onom u vinu Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc obično je lagano pigmentisan i daje vina sa istim nivoom intenziteta i bogatstva.

Bijele sorte vinove loze koje se gaje u Južnoj Africi

Sauvignon Blanc. Južna Afrika je nedavno dobila veliku pohvalu kao svjetski proizvođač vina od sorte Sauvignon Blanc. Južnoafrička vina Sauvignon Blanc su obično suva i travnata. Sauvignon Blanc u Južnoj Africi je začinjen, grejpfrut i travnat koji ima puno sličnosti sa vinom Sauvignon Blanc na Novom Zelandu.

Chardonnay. Chardonnay, jedna je od najlakših sorti grožđa za uzgoj, gaji se u gotovo svakoj zemlji koja proizvodi vino, posebno u Južnoj Africi. U stvari je jedna od najpopularnijih, ako ne i najpopularnija sorta suvog bijelog vina na svijetu.

Chenin Blanc: Chenin Blanc u Južnoj Africi se naziva i “Steen”. Oko 30% vinograda Južne Afrike gaji Chenin Blanc, što ga čini najviše zasađenom sortom grožđa u Južnoj Africi. Chenin Blanc je sorta grožđa mirisa breskve i cvijeta. Većina zasada se nalazi u Western Cape vinskom regionu rta Paarl.

Colombard. Colombard je u Južnoj Africi poznat kao ‘Colombar’. Ova sorta često posjeduje tropske voćne arome i dobar je pratilac plodova mora i daje svježa vina sa hrskavom kiselošću. Colombard se u Južnoj Africi koristi i za proizvodnju rakije.

Naslov orginala: South African Grape Varieties. Izvor: http://www.finewinetours.co.za/; Objavljeno: 10.01.2018. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI: