Dodavanje boje vinu

vino vinska kultura zabava

Dodavanje boje vinu? U septembru će biti predstavljen The Color of Wine, prvi od tri dijela u internetskom nizu događaja usmjerenih na podizanje svijesti o doprinosu obojenih nacija u trgovini pićima. Organizovan od strane BAME in Hospitality, u partnerstvu sa engleskim proizvođačem pjenušavih vina Nyetimber i Wine & Spirit Education Trust (WSET). Događaj se organizuje kao prvi panel za raspravu o crnim, azijskim i etničkim manjinama u Velikoj Britaniji.

Lorraine Copes iz BAME in Hospitality, šefu nabave u restoranskoj grupi Corbin & King, pridružit će se vinski komunikatori Aleesha Hansel i Sumita Sarma. Tu su još engleski proizvođač rose-a Elisha Rai i Saira sa Instagram naloga. Zajedno za degustaciju uživo i panel diskusiju u srijedu, 2. septembra u 20:00. Serija ima za cilj istražiti vinsku industriju “iz perspektiva koje ranije nisu bile praktikovane u Velikoj Britaniji i Evropi”. Panel diskusiju će pratiti sesija uparivanje vina sa hranom koja je ukorijenjena u nasljeđe panelista.

1. septembra održat će se i zaseban ranojesenski događaj usmjeren na obojene ličnosti koje rede u industriji vina. Ovo je drugi u seriji razgovora Sweet Spice Wines, u kojem će sudjelovati Jermaine Stone, osnivač Cru Luv Wines – Brooklyn i osnivač The Original Wine i Hip Hop Show, povezujući muziku i vino. Sweet Spice Wines osnovala je južno londončanka Anoushica Matthews iz Liberty Wines. Grupa je mješovitog porijekla Mauricijus i Njemačka. Ovo je odgovor na nedostatak zastupljenosti i angažmanu obojenih ljudi u vinskom svijetu Velike Britanije. Inicijativa je ostavila traga u diskusijama i degustacijama, miješajući muziku sa enologijom i vinogradarstvom, a svaku sesiju vodila je istaknuta obojena ličnost iz industrije vina. Serije Color of Wine i Sweet Spice Wines imaju za cilj povećati vidljivost stručnjaka za piće BAME, istodobno povećavajući svijest o važnosti unapređenja raznolikosti u trgovini uoči kampanje Black Lives Matter koja je preplavila svijet.

Probajte sa kvizom: https://ovinu.info/vino-i-druga-pica/ 

Izvor: https://harpers.co.uk/Naslov orginala: Adding colour to wine. Objavljeno: 26.08.2020. by Andrew Catchpole. Prevod: Dragutin Mijatović