Brojanje grozdova i zašto je to važno vinarima

grožđe prinos region sorta vinarije vino vinograd

Brojanje grozdova. Iako škole ljeti nema, vrijeme je matematike u vinogradima. Juni i jul su mjeseci u kojima se vrši brojanje grozdova na čokotu. Brojanje grozdova doslovno znači hodanje kroz redove vinograda brojeći grozdove kako bi se utvrdilo hoće li godišnja berba biti mala, prosječna, velika ili negdje između.

Brojanje grozdova
Elena Robledo broji grozdove sorte Cabernet Sauvignon kako bi odredila veličinu roda za berbu 2018. Godine, za vinariju Jordan Vineyard & Winery.

Kako brojanje grozdova pomaže vinarima

Elena Robledo, čiji je otac bio prvi zaposleni u Jordan Vineyard & Winery davne 1973. godine, je glavna za brojanja grozdova u vinariji Jordan Vineyard & Winery. Ona hoda po svakom vinogradu, sa papirim i držačem za papir u ruci. Zaustavljajući se kod svakog desetog čokota i brojeći sve grozdove na tom čokotu. Kad stigne do kraja tog vinogradarskog reda, pomakne se deset redova dalje i počne ponovno brojati.

Brojanje grozdova na svakom desetom čokotu daje vinarima uzorak statističke značajnosti za procjenu potencijalne veličine roda pri berbi grožđa. Za to vrijeme Rob Davis, vinar, takođe posjećuje svaki vinograd i ispituje veličinu grozdova. Ako su grozdovi manji nego obično ili su grozdovi rastresiti, težina grožđa mogla bi biti ispod prosjeka. To takođe utiče na to koliko se soka može istisnuti iz bobica grozda kad stignu u vinariju tokom berbe. S druge strane, vrlo veliki grozdovi mogli bi značiti mnogo više soka unutar grožđa, pa je poznavanje tačne težine grozdova podjednako važno za vinara kao i saznanje koliko grozdova visi na svakom čokotu.

Brojanje grozdova
Elena Robledo broji grozdove sorte Cabernet Sauvignon u vinogradu Geyserville.

Šta poslije prebrojavanja grozdova

Nakon prebrojavanja grozdova, ako je rod sorte iznad prosjeka ili grozdovi ne raste jednoliko (uravnotežena loza je ključ uravnoteženog vina), vinar će donijeti odluku da žrtvuje malo grožđa, odstranjivanjem – kvalitetna vinogradarska praksa koja se naziva prorjeđivanje u vrijeme šarka. Nakon što se potvrdi procijenjena veličina prinosa, vinari imaju bitne brojeve potrebne za planiranje prostora u podrumu za fermentaciju, naručivanje bačvi i određivanje broja osoblja za berbu.

Budući da Vinarija dobija grožđa iz pet vinograda regiona Russian River Valley za vino Jordan Chardonnay i iz desetak vinograda iz regiona Alexander Valley za vino Jordan Cabernet Sauvignon, Elena treba nekoliko sedmica da završi sa brojanjem grozdova. Dok su vinari i posada podruma zauzeti punjenjem pića (flaširanjem) krajem juna i početkom jula, Elena je zadovoljna da provodi dane uživajući u prohladnim jutarnjim satima u okrugu Sjeverne Sonome. Mislimo da ima prilično sjajnu kancelariju u ovo doba godine.

Pogledati i: https://ovinu.info/grozd-karakteristike-i-mehanicki-sastav/

Izvor: https://blog.jordanwinery.com/. Naslov orginala: What is Grape Cluster Counting & Why It Matters to Winemakers. Objavljeno: 12.07.2018. by Lisa Mattion. Prevod: Dragutin Mijatović