Drevni vinski podrum

podrum vino

Drevni vinski podrum sa kontrolisanom temperaturom otkriven u Egiptu;  Naslov orginala: Ancient ‘Temperature-Controlled’ Wine Cellar Unearthed In Egypt;  Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com;  Objavljeno: 29.01.2019. by Lauren Eads;  Slike: Egipatsko Ministarstvo starina; Prevod: Dragutin Mijatović;  Kjučne riječi: Egipat, podrum, vino

Arheolozi u Egiptu otkrili  drevni vinski podrum koji sadrži kovane novčanice i keramiku. Vinski podrum, smješten u Tel Kom al-Trogy u provinciji Biheira u delti Nila, sjeverno od Kaira, nije sadržavao boce vina. Arheolozi su otkrili kovane novčanice iz doba Ptolemeja, fragmente keramike i mozaika.  Kao i sofisticirani arhitektonski dizajn za kontrolu temperature pomoću različitih vrsta i oblika kamenja.  Mostafa Waziri, generalni sekretar egipatskog vijeća za antikvitete, opisao je arhitektonski projekt sa debelim zidovima od debelog blata različitih debljina. Zidovi blata pomiješani su sa krečnjačkim blokovima nepravilnog oblika koji su se vjerojatno koristili za kontrolu temperature unutar podruma. Dr. Waziri misli da su se ovi blokovi mogli ubaciti da bi se kontrolisala pogodna temperatura za skladištenje-čuvanje vina.

Prema dr. Ayman Ashmawy, šefu egipatskog ministarstva za antikvitete, regija je bila poznata po proizvodnji nekih od najboljih vina za vrijeme egipatskog grčko-rimskog perioda, koji se proteže od 4. vijeka prije Hrista do dolaska Islama u 7. vijeku. Ashmawy je istakao da su fragmenti sa obojenim gipsom, koji su nekada prekrivali zidove zgrade, pronađeni zajedno sa dijelovima mozaičkog sloja koji su možda korišteni da pokriju njegov pod. Ovi elementi, rekao je on, ukazuju da postoji još jedna zgrada u tom području koja se vjerovatno koristila za stariješine i zaposlene u vinariji. Zbirka peći i ostataka keramike iz Ptolemejovog prioda do islamskog perioda je takođe otkrivena zajedno sa kovanim novčanicama datiranim kralju Ptolomejem I i rimskom caru Dumitianus i islamskoj eri.