Mlado vino može biti bolje od starog vina

vino vinska kultura

Mlado vino. Jesu li mlada vina uistinu bolja od starijih? Mlada crvena vina mogu biti bolja za vas od starijih vintage crvenih vina. Novo istraživanje otkriva da se 90% od nekoliko antioksidanata u crvenim vinima gubi sa godinama. Bjesnili smo o antioksidansima u vinu zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih koristi. Međutim, možda pijemo suviše staro vina.

<Mlado vino: više antocijanina i tanina. Staro vino: 90% manje antocijanina i tanina

Nekoliko nedavnih studija o antocijaninu (polifenol i antioksidans koje se nalaze u crvenom vinu, čokoladi i čaju) ponudilo je neka ažuriranja o bioraspoloživosti antioksidanata u crvenom vinu.

Mlado vino (crveno) ima više antioksidanata od starih crvenih vina. Istraživačka grupa u Kini testirala je vina sorti: Merlot, Cabernet Sauvignon, Gamay i Cabernet Franc i otkrila da se 90% sadržaja antocijanina u crvenom vinu gubi nakon starenja od nekoliko mjeseci. Nekoliko je razloga zašto se to događa, ali to je uglavnom zbog činjenice da su antioksidanti izrazito isparljivi.

Vina sa visokim kiselinama duže stabilizuju antioksidante. Grupa naučnika koja proučava grožđe sorte Cabernet Sauvignon u Brazilu primijetila je da su antocijanini najstabilniji pri niskim nivoima pH (visoka kiselost). Najstabilnija vina bila su na ili ispod 3,2 pH što je, uzgred, prilično kiselo crveno vino. Uprkos ovom sjajnom otkriću, teško je znati je li pijenje više kiselih vina zapravo dobro za vas. Studije o apsorpciji antioksidanata kod ljudi pokazuju da vaše tijelo treba biti malo bazično (alkalno ili niže kiselo) da bi zapravo imalo koristi od antioksidanata poput antocijana.

Kondenzovani tanin najviši je u mladim vinima.

Pored antocijanina, još jedan koristan polifenol koji se nalazi u crvenom vinu naziva se proantocijanidin, ili poznatiji kao kondenzovani tanin. Tanini u vinu potiču iz pokožice grožđa, sjemenki grožđa, pa čak i hrastovih bačvi. Postoje zapravo dvije vrste tanina koji se obično nalaze u vinu, a gorki (bitter) i astrigentno
kondenzovani tanini (anstringent) koji se nalaze uglavnom u sjemenkama grožđa i imaju nevjerovatne protuupalne efekte na tijelo. Usput, protuupalna hrana je ključni kamen zdrave prehrane protiv dijabetesa. Kondenzovani tanini najviši se nalaze u crvenim vinima punog tijela.

Jesu li zdravstvene koristi vina oduzete (neutralisane) alkoholom u vinu? Nedavno istraživanje objavljeno od strane Circulation Research testirano je vino na grupi muškaraca koji su bili pri visokoj opasnosti od srčanih bolesti. Njihovo zdravlje se poboljšalo kada su pili bezalkoholno crveno vino, ali ne i kada su pili obično vino. Vau, velika stvar! Čini se da je zdravlje muškaraca ostalo isto kada su pili alkoholno crveno vino … u slučaju da se pitate. Do sada je to bila jedina studija koju smo mogli pronaći da zaista raspravlja o odnosu bioraspoloživosti antioksidanata u crvenom vinu sa potencijalnim negativnim učinkom alkohola. Usput, dezalkoholozacijom vina uklanja se niz antioksidanata u vinu, uključujući kondenzovani tanin, tako da bezalkoholna vina nisu nužno ni odgovor. Pa, nadam se, sada ste jednako zbunjeni kao i mi!

Zaključak: pijte vino jer ga volite.

Mogli bismo se zamisliti da je vino čudesna droga, ali postoje mnogi nijansirani faktori koji idu u ovu jednačinu. Iako postoji dovoljno informacija koje podržavaju umjerenost u vinu, zapravo ne postoje uvjerljivi dokazi da smo apsorbovali bilo koju zdravstvenu dobrobit vina. Dakle, pijte vino jer ga volite. Nadamo se da je to očigledno. Ako tražite nevjerovatne zdravstvene koristi u crvenim vinima od crnih sorti grožđa, možda je najbolje da grožđe jedete direktno uzimajući sa čokota (i svakako jedući i sjemenke). Pogledati i: https://ovinu.info/antioksidanti-u-vinu/

Naslov orginala: Young Wine May Be Better Than Old Wine. Izvor: https://winefolly.com/; Objavljeno: 03.12.2018. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović