El encín – kolekcija vinove loze

sorta vinova loza

El encín – kolekcija vinove loze. Kolekcija vinove loze “El Encín” datira više od 120 godina. Pokrenut je krajem 19. stoljeća (1893.) kao sredstvo za sprječavanje značajne genetske erozije uzrokovane kugom filoksere koja je u to vrijeme pustošila europske vinograde. To je najstarija i najveća zbirka u Španiji i – po broju pristupa – jedna od najvećih u svijetu.

Zbirka sada zauzima površinu od oko 10 hektara i sastoji se od 3532 primjerka. Među njima je 800 podloga, 96 vrsta roda Vitis, 1891 sorta Vitis Vinifera, 98 direktno rodnih hibrida i 648 sorti Vitis vinifera sylvestris. Glavni ciljevi ove zbirke su konzervacija, karakterizacija i evaluacija roda Vitis. Kolekcija treba da posluži kao osnova za istraživačke projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou.

El encín - kolekcija vinove loze

Zbirka, kojom trenutno upravlja IMIDRA, od svojih je početaka nacionalni referentni centar za očuvanje sorti vinove loze i ampelografiju. Početkom 21. vijeka otvoren je Muzej ampelografije i stvorena stalna postavka u kojoj se čuvaju herbarijum i istorijski dokumenti o zbirci. Ovaj centar je tako konsolidovan kao glavna referentna tačka za španska vinogradarska istraživanja biljnog materijala vinove loze.

El encín - kolekcija vinove loze
Zbirka kojom trenutno upravlja IMIDRA

Uz ampelografsku karakterizaciju, IMIDRA-ina laboratorija za molekularnu biologiju značajno je doprineo identifikaciji biljnog materijala. U neprekidnom radu od 2003. godine, laboratorija je razvila najveću bazu podataka za identifikaciju putem mikrosatelitskih molekularnih markera koja postoji u Španiji. Od 1997. IMIDRA-in vinogradarski tim sudjeluje u projektima identifikacije vinove loze koji se provode širom Europske unije i koordinira svoje akcije očuvanja i karakterizacije sa kolekcijama iz preko 20 evropskih zemalja.

Izvor: https://www.oiv.int/en/. Naslov orginala: The “El Encín” Collection Of Vines. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/