Vino i eros

Vino i eros, velika ljepota i trivijalna stvarnost

nauka vino vinograd vinova loza

Vino i eros. Simbol grada zatrpanog erupcijom vulkana Vezuv 79. godine nove ere, pripadao je robovima Aulus Vettius Conviva i Aulus Vettius Restitutus.  Vjerovatno dvojica oslobođenih robova, koji su se obogatili trgovinom vina. Robovima koji su se bavili i prostitucijom, o čemu svjedoče izvanredne freske u prostoriji amorovih berača grožđa, uvod u trijumf Dionisa. “Domus” simbol vina i erosa, velike ljepote i trivijalne stvarnosti starog rimskog grada je i simbol svjetske umjetnosti, UNESCO-ve svjetske baštine.

Vino i eros

Kuća Vetija iz Pompeja (Vetii di Pompei), ponovo je otvorena za javnost nakon 20 godina restauracije. Zahvaljujući restauraciji moguće je još jednom diviti se remek-djelu pronađenom tokom iskopavanja Arheološkog parka između 1894. i 1896. godine. Obnova je vratila raskošni slikovni i skulpturni namještaj. To takođe odražava bogatstvo gradske teritorije, gdje se vino proizvodilo za izvoz po cijelom Mediteranu. Pokazuje društvenu mobilnost, koja je omogućila dvojici bivših robova da se uzdignu na najviši nivo lokalnog društva.

Kuća muzej – Vino i eros

„Kuća Vetii je istorija rimskog svijeta zatvorena u kući „kući muzej“. U kući se nalaze mitološke freske i skulpture u bronzi i mermeru, izuzetnog umjetničkog kvaliteta. Djela koja govore o složenom odnosu između grčkih modela i rimskih prerada, ali i ekonomskog i društvenog života grada. Vlasnici, a samim tim i bivši robovi, izraz su društvene mobilnosti koja bi dva vijeka ranije bila nezamisliva. Bogate se trgujući poljoprivrednim proizvodima iz okoline Pompeja. U njihovoj kući bavio se prostitucijom i jedan grčki rob, koji je pripadao najnižim grupama u društvu”, objašnjava Gabriel Zuchtriegel, direktor Arheološkog parka Pompeja. Ponovno otvaranje kuće Vettii, nakon dugih restauracija pod vodstvom generalnog direktora muzeja Massimo Osanna i Ministarstva kulture,” je kulminacija višegodišnjeg procesa potpune obnove iskopina Pompeja”, naglašava ministar kulture Gennaro Sangiuliano.
Soba Kupida (Ljubavi) je najpoznatiji slikovni kompleks kuće i nalazi se u dvorani koji se otvara na sjeveru trijema peristila. U gornjem dijelu zidova, bogato ukrašenim, pjesnici su okruženi muzičkim muzama, menadama i satirima. U srednjem dijelu zlatni kandelabri i tronošci obilježeni panoima ukrašenim parovima letećih figura. 

Na postolju su prikazane svećenice, amazonke, menade i satiri iznad kojih su male slike sa scenama žrtvovanja Dijani i psihijata koji skupljaju cvijeće. Ali najčudniji prizori, po kojima je prostorija dobila ime, su one friza naslikanog iznad postolja. Dugačak niz Kupidona koji se bavi najrazličitijim djelatnostima i zanatima: cvjećari i prodavači kruna, proizvođači i trgovci parfemima. Tu su zlatari i graveri, varioci, pekari i berači grožđa, gdje ovi posljednji djeluju kao uvod u trijumf Dionisa. Klima je razigrana i Kupidoni se često predstavljaju na zabavnim takmičenjima. Ali u kući postoje tragovi života poslednjih, među kojima se ističe prostorija uz kuhinju, u kvartu za robove, ukrašena erotskim slikama, za koje se pretpostavlja da je korišćena za prostituciju.

Vino i eros

Agrofood

U vrtu peristila, među čijim se skulpturama ističe jedinstvena statua Priapus-a, boga obilja, posađene su i drevne biljne vrste, koje se razmnožavaju u rasadniku parka. Projektu koji predviđa oplemenjivanje istorijskih vrtova i obnovu zelenih površina antičkog grada kroz partnerstvo sa lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima. Pored arheoloških iskopavanja, Pompeji su zapravo pravo ležište “agrofood” arheologije. Od ponovnog rađanja uzgoja vinove loze zahvaljujući brendu Mastroberardino koji iz vinograda među ruševinama proizvodi vino. Vino Villa dei Misteri je mješavina sorti Aglianico, Piedirosso i Sciascinoso.

Vino i eros
https://archeologiavocidalpassato.com/tag/vino-villa-dei-misteri/

Uz pomoć Laboratorije za primijenjena istraživanja Arheološkog parka, i istraživanja pompejske kuhinje glavni kuvar Paolo Gramaglia u svom restoranu President donosi “panis” i druge drevne recepte na sto. 

Vino i eros

Ne zaboravljajući ponovni izlazak netaknut u zatvaranju termopola Regio V, fragmenatima stijena koje su potopile Pompeje 24. oktobra 79. godine. Ova obnova svijetu otkriva svu starinu i ljepotu druženja, novo svjedočanstvo o vječnom sjaju i frenetičnoj svakodnevnici “kristalizovanog” grada, gdje postoji oko 80 “food shopova” sa prodajom ulične hrane ante litteram*, zbog pompejanske navike konzumiranja hrane i vina na tezgi pijace, tokom ljeta i na ulici kao i danas.

* Ante litteram doslovno se prevodi kao “prije slova”. Njegovo značenje je povezano sa stvaranjem nečega prije nego što riječ koja to opisuje postoji.

Izvor: https://winenews.it/it/. Naslov orginala: Vino e eros, grande bellezza e triviale realtà, nella casa dei Vettii di Pompei riaperta al pubblico (Vino i eros, velika ljepota i trivijalna stvarnost, u kući Vetii u Pompejima ponovo otvorena za javnost). Slike: Luigi Spina, Silvia Vacca. Objavljeno: 11.01.2023. Pompeji. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Pogledati:  

Zanimljivosti o lozi i vinu: Alkohol možda ne rješava tvoje probleme, ali to ne rade ni voda, ni mlijeko (Anonym).