Hoće li AI ući u svijet vina

Hoće li AI ući u svijet vina?

nauka tehnologija vino

Hoće li AI ući u svijet vina? Od web stranica do etiketa, do prvog vina koje je u Francuskoj stvorio ChatGPT, koji je predložio grožđe, vinifikaciju, pa čak i naziv i cijenu. Nove veze između AI (Artificial Intelligence) i svijeta vina.

Hoće li AI ući u svijet vina

To je jedno od najaktuelnijih i najkontroverznijih pitanja na planetarnom nivou. Za svoje klevetnike, vještačka inteligencija će nepopravljivo poremetiti naše živote, dok će ih za svoje pristalice promijeniti na bolje. U međuvremenu, vještačka inteligencija takođe ulazi u svijet vina. Neke kompanije u svijetu već eksperimentišu s njom na polju marketinga – od web stranica do dizajna etiketa.

Novo vino

U Francuskoj je upravo objavljeno prvo vino koje je rezultat saradnje sa ChatGPT. Sada poznati softver zasnovan na interakciji između kompjutera i ljudskog jezika, koji je sugerisao sortu grožđa, vinifikaciju, pa čak i ime i cijenu.
Jedno od polja u kojima vještačka inteligencija može intervenisati kako bi podržala proizvođače je marketing. Australijska vinarija Treasury Wine Estates sa sjedištem u Melbourne-u (jedna od najvećih vinarija na svijetu, sa portfeljem od preko 50 vinarija) iskoristila je AI za kreiranje web stranice za promociju svojih posebnih ponuda i rasprodaja. Pokrenut u martu, The Wine Event je daleko od toga kao stranica za brošure, ali je dinamična i stalno ažurirana. Izrada web stranice uključuje puno posla, što zahtijeva doprinos programera, dizajnera, web urednika i fotografa, a mnogo toga može učiniti upravo AI.
“AI je posebno korisna za marketinške stručnjake koji toliko dobro poznaju svoje brendove da im je teško da ih vide u novom svjetlu ili u novim situacijama. To objašnjava Justin Noland, viši direktor DTC marketinga i e-trgovine u Treasury Wine Estate – jednom ideja ili dva su odabrana, ChatGPT ih može proširiti. Svi dolazimo do tačke u kojoj uvijek iznova koristimo iste pridjeve, ali vještačka inteligencija može sve te stvari iznijeti na drugačiji način.”
U međuvremenu, u Francuskoj je već rođeno prvo vino na svijetu, rezultat saradnje sa ChatGPT-om. Vino se zove “The End” (Kraj) i potpisuju ga dva vinara iz Languedoc Roussillona, ​​Anthony Aubert i Jean-Charles Mathieu (Aubert & Mathieu). Proizvedeno u samo 600 boca, nastalo je zahvaljujući prijedlozima interfejsa vještačke inteligencije, od koje se tražilo da pruži indikacije za “izuzetno organsko vino”. AI je dao prijedloge o grožđu, vinifikaciji i miješanju, ali i o nazivu i cijeni po kojoj se može prodati.

Razvoj etikete?

Vinarija Cimarrón Wines, sa sjedištem u Mendozi (Argentina), bila je jedna od prvih u svijetu koja je koristila vještačku inteligenciju u razvoju etikete svog vina, “Entre Gallos y Medianoche“.

Hoće li AI ući u svijet vina

Ime je zasnovano na klasičnoj argentinskoj frazi, “između pijetla i ponoći”, koja se odnosi na nešto neočekivano, neprikladno, što se dešava bez planiranja – objašnjava vlasnica Cimarrón Wines Lucca Stradella. Rođenje ovog vina je pomalo ovako, bilo je to nešto iznenadno što nam je zaista trebalo i što smo tražili u isto vrijeme”. Oznaka AI-born uključuje nekoliko karakteristika koje je izdvajaju od tradicionalnih, sa hrabrim i apstraktnim dizajnom koji izaziva osjećaj modernosti i sofisticiranosti. Uključuje dinamičke elemente koji se mijenjaju na osnovu različitih faktora, kao što su temperatura i uslovi osvjetljenja. Još jedan od najiznenađujućih i najintrigantnijih aspekata AI dizajna je njegova sposobnost prilagođavanja etikete za svaku bocu vina, koristeći algoritme mašinskog učenja.

Hoće li AI ući u svijet vina?

Za Italiju, među pionirima novih granica vještačke inteligencije, nalazi se vinarija Guido Berlucchi & C. Jedan od referentnih brendova Franciacorta, koja primjenjuje nove tehnologije na putu, koji se već godinama vode, prema ekološkoj održivosti. Tokom berbe, grožđe na ulazu u prostor za isporuku prati se putem AI. Na taj način se mogu otkriti bilo kakvi nedostaci, kao što su oštećeni dijelovi, listovi ili lastari. Algoritam na taj način daje vinarima mapu kvaliteta grožđa, koja im pomaže da donose objektivnije i informiranije odluke.

Naslov orginala: L’AI entrerà anche nel mondo del vino? Molte aziende la stanno già sperimentando (Hoće li AI takođe ući u svijet vina? Mnoge kompanije već eksperimentišu sa tim). Izvor: https://winenews.it/it/. Tekst: Mondo – Scenari Futuri. Objavljeno: 26.06.2023. Prevod. Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

Život: Per Angusta Ad Augusta. Definicija – “kroz teškoće do počasti”. Ove četiri riječi su vjekovima inspirisale studente i vojnike. Alternativni prevodi uključuju “kroz iskušenje do trijumfa” i “kroz poteškoće do velikih stvari”. Očigledna je činjenica da je od samog početka svako odlučio da naporno radi.