Kako opisati vino?

degustacija vino vinska kultura

Kako opisati vino. Ako joj dopustite, bivša zvijezda Full House Ashley Olsen mogla bi vas natjerati da kupite bocu vina. Nije stvarni blizanac Olsen, pripazite, već njeno ime kao dio pjesme koja se koristi za opis boce vina Passerino vinarije Maria Ernesta Berucci iz regiona Lazio. Olsen-ova “napomena o probi vina” pojavljuje se u meniju u restoranu Lil Deb Oasis u Hudson-u u državi New York. Ona glasi: “Sno-konus, Ashley Olsen, raketa od boce, bodljikava kruška, nojevo pero, runolist.

Kako opisati vino

Unutrašnjost restorana Lil Deb’s Oasis / Photo by Heidi’s Bridge

Direktor vinarije Lil Deb, Wheeler kaže da su vinske pjesme restorana “univerzalni jezik koji ljude povezuje s onim što im treba”. Samouk i star 25 godina, Wheeler upravlja timom restoranskih početnika koji uživaju u decentralizovanom institucionalnom vinskom jeziku. Njihov vinski program dio je laganog, ali uzbudljivog pomaka u načinu na koji sommelieri i vinogradari govore o vinu.

Prekid ciklusa certifikovanog vinskog govora
Kada se termin „univerzalan“ koristi u odnosu na jezik u vinskom svijetu, često se odnosi na terminologiju kodovanu od Court of Master Sommeliers i Wine & Spirits Education Trust (WSET). “Ako se bavite tim poslom, mora vam biti ugodno razgovarati o stvarima koje vidite i mirišete”, kaže Scott Carney, magistar Sommelier i dekan studija o vinu u International Culinary Center (ICC). Razumijevanje mreže za gustiranje i uobičajenog jezika koji koristi daje sommelierima samopouzdanje da opišu šta probaju-testiraju, ali tehničko znanje nije preduslov za uživanje u vinu.

Naslov orginala: Is It Time to Change How We Describe Wine? (Je li vrijeme da promijenimo način na koji opisujemo vino?) Izvor: https://www.winemag.com/. Objavljeno: 03.12.2019. by Caroline Hatchhett. Prevod: Dragutin Mijatović