Kako razumijeti vino?

degustacija vino vinska kultura zabava

Kako razumijeti vino. Ne postoji pravi ili pogrešni način učenja o vinu. Možda započnete sa kupovinom druge boce svaki put kad odete u trgovinu. Ili prisustvujete degustaciji i sa prijateljem probate nešto zanimljivo. Možda pohađate kurs i proučavate ljude, mjesta i tehnike koje su uključene. Bez obzira odakle započinjete, najvažnije je upamtiti da je putovanje vaše.


Budite otvorenog uma. 

Prvo vino koje ste probali moglo je biti nešto pristupačno, poput Moscato ili Prosecco. Najčešća zabluda koju imaju novi ljubitelji vina je da će većina vina biti jednako slatka i lagana kao i onaj prvi gutljaj. Često prelaz sa slatkih ili gaziranih vina na suva ili više nijansirane boce zahtijeva malo uputstva. Možda nećete uživati u svakom vinu koje probate, a to je O.K.

Počnite navikavati nepce kupujući više voćnih vina sa manje zaostalog šećera. Ta slatkoća koja nedostaje bit će u početku vrlo primjetna, ali budite otvoreni. Fokusirajte se na voće. Da li probate bobičasto voće? Šljive? Zelene jabuke? Limun? Prvo se opredijelite za određene okuse, a zatim odlučite da li smatrate da je ta čaša vina prijatna. Čak i ako vam se ne sviđa ovaj konkretni Pinot Grigio sa mirisom citrusa, možda ćete uživati u sljedećem koji probate. Sva vina nisu jednaka. Obavezno ćete pronaći ona koja će pobuditi vaš interes.

Pijte sve. Ne možete poboljšavati-naučiti (okus vina)-priviknuti nepca bez probanja što više vina. Ovo je zabavan (i potencijalno skup) dio putovanja. Skupite što više stilova, sorti grožđa, zemalja i vinara. Što više vina probate, više ćete otkriti i više ćete ih voljeti.

Razmislite zašto ne kurs o vinu. 

Dvije najrasprostranjenije vinske obrazovne institucije su Wine & Spirits Education Trust (WSET) i Certified Specialist of Wine (CSW). Svaka od njih ima profesionalna imena, ali entuzijasti i profesionalci u industriji pohađaju ove tečajeve kako bi proširili svoje znanje. Ako ste u ranoj fazi vašeg vinskog putovanja, isprobajte satove koji se fokusiraju na osnove. Istražite kako biste pronašli nastavnika i kurs koji najbolje odgovara vama. Od prekrasnih čaša za vino do ukrašenih dekantera, vadičepa, hladnjaka i svih uređaja između njih, toliko je cool stvari koje vino čine još ugodnijim. Trošite novac samo na priboru koji ćete najčešće koristiti i uživajte u njemu svaki put kada natočite čašu.

Putovanje oko svijeta kroz vašu čašu. 

Vino vam daje mogućnost putovanja oko svijeta iz udobnosti vlastitog doma. Svako se vino različito izražava, zavisno o svom terroir-u – klimi, tlu, terenu i tradiciji na kojem se proizvodi. Gdje se grožđe uzgaja jednako je važno kao i osoba koja uzgaja grožđe i proizvodi konačni proizvod. Ako otkrijete više o tome šta je potrebno da biste prešli od grožđa do čaše, možete naučiti i istoriju, nasljeđe i tradiciju ljudi koje možda nikada nećete upoznati.

Pokušajte sve ponovo. Što više vina uzmete, više ćete trenirati nepce za otkrivanje novih okusa. Kako se vaše nepce adaptira na ispijanje više vina bez ostataka šećera i proizvedeno uz viši standard kvaliteta, vjerovatno ćete uživati u više vrsta i stilova vina nego što ste to činili u početku. Dobra je ideja podsjetiti se nekih od vina (okus vina) koja vam nisu bila ljubitelj na početku putovanja. To vam omogućuje da vidite koliko vam je nepce naučilo. Bez obzira gdje je vaše putovanje započelo, važno je znati da svi neće završiti na istom mjestu. Svaka osoba ima individualne sklonosti na koje utiču hrana, alergije, udruženja i mnogi drugi faktori koje ne možemo uvijek kontrolisati. Sasvim je u redu ne uživati u istim vinima kao vaš omiljeni vinski profesionalac ili entuzijast. Vašem putovanju treba pristupiti sa željom da naučite, rastete i dublje se zaljubljujete u vino. Pogledati i: https://ovinu.info/6-stvari-koje-moras-znati-da-bi-probao-vino/

Naslov orginala: How to Get Into Wine: Practical Tips to Grow Your Palate, Experience and Enjoyment (Kako razumijeti okus vina: Praktični savjeti za poboljšanje nepca, iskustva i užitka). Izvor: https://www.winemag.com/. Objavljeno: 30.09.2020. by Shayla Varnado. Animacija: by Eric DeFreitas. Prevod: Dragutin Mijatović