Žilavka sorta Hercegovine

ampelografija klima region sorta vino vinska kultura

Žilavka sorta Hercegovine. O porijeklu imena Žilavka teško je dati tačan odgovor, ali se zna da je raskošna, nježna, blagotvorna i izdašna da nadoknadi brigu i trud vinogradara posebno u uslovima u kojima je nastala, formirala karakteristike, prilagodila se i poistovjetila sa sunčanim i kršnim ambijentom Hercegovine. Od ove sorte proizvode se kvalitetna i visokokvalitetna (vrhunska) vina.

Žilavka sorta Hercegovine

Vino Žilavka svako ponaosob doživljava na svoj način. Ono privlači ljubitelje dobre kapljice svojom posebnošću i osebujnošću, specifičnim mirisom, zaobljenošću, snagom karakterističnom za južna vina. Žilavka nosi pečat Hercegovine. Divna kristalno čista, zelenkasto žuta boja, specifična aroma, skladan odnos alkohola i kiselina, bogat ekstrakt – izdvajaju Žilavku iznad drugih vina. Hercegovci je piju uz janjetinu, lešo ili pečenu na ražnju, zatim uz jegulju i uz druge slatkovodne ali i morske ribe, uz sir iz “mišine” (mijeha) i pršut. Posluživati je obvezno rashlađenu na temperaturi 10-12ºC.

Hercegovački krš, postojbina drače, pelina i poskoka, domovina je i Žilavke, sorte od koje se proizvodi najkvalitetnije i najpoznatije bijelo vino Hercegovine. Žilavka je za Hercegovinu dio istorijskog i kulturnog naslijeđa, i mnogo više od samog vina. O porijeklu imena žilavka teško je dati tačan odgovor, ali pretpostavka o njenom imenu koje simbolizuju fine žilice, koje su primjetne u doba pune zrelosti grožđa u prozirnnoj pokožici, može se uzeti kao logična, a dodatak hercegovačka kao da hoće reći nigdje tako raskošna, nježna, blagotvorna i izdašna da nadoknadi brigu i trud vinogradara kao u Hercegovini u kojoj je nastala, formirala karakteristike, prilagodila se i poistovjetila sa sunčanim i kršnim ambijentom Hercegovine.

Ovako o sorti i vinu Žilavka piše portal: https://www.vinskacesta.ba/. Više o Žilavci u video prilogu. https://www.youtube.com/watch?v=nJdXMu0yUbI

Pogledati i: https://ovinu.info/blatina/