Taglio del tralcio – nova tehnika u vinogradima

grožđe kvalitet vino vinogradarstvo

Taglio del tralcio. Odlučili smo da svoja vina proizvodimo novom tehnikom, takozvanom “taglio del tralcio”, koja se sastoji u orezivanju lastara vinove loze kada je grožđe dozrelo i ostavljanju da visi 20 dana na čokotu. Na kraju ovog procesa, prirodni okusi grožđa su još koncentrovaniji.

Taglio del tracio


Rez čine vinari podruma u prvim danima poslije punog mjeseca u septembru: iskustvo stečeno godinama zapravo je naučilo da ako se lastari režu za vrijeme porasta mjeseca, grozdovi obično opadaju. Nakon orezivanja lastara, grožđe, koje više ne dobija hranu, ostaje izloženo suncu i vjetru, sve dok ne izgubi oko 15-20% zapremine. Nakon 4-5 sedmica spremno je za berbu.

Faza 1: Defoliacija. Defolijacija se sastoji u uklanjanju lišća koje prekriva grozdove kako bi se poboljšalo njihovo prozračivanje i osunčavanje. Ovaj postupak se radi kako bi se povećala količina polifenola, odgovornih za boju, strukturu i okus grožđa i vina.

Faza 2: Izbor grozdova. Prorjeđivanje grozdova znači gubljenje grozdova koji se neće koristiti za vinifikaciju, sa konačnim ciljem poboljšanja kvaliteta vina uz postizanje najveće ravnomjernosti kvaliteta grožđa, i tako do 4 faze. Pogledati pdf fil.

Video: Il taglio del tralcio per il Sirah di Ghirardo: https://www.youtube.com/watch?v=W14MFUUMolc

Naslov orginala: How we work in the vineyards (Kako radimo u vinogradima) Izvor: http://www.orsuswine.com/ i http://www.fossocornovini.it/. Prevod: Dragutin Mijatović