Kako opisati vino koristeći grupe voća

Kako opisati vino koristeći grupe voća

aroma vina degustacija grožđe

Kako opisati vino koristeći grupe voća. Degustacija i analiza vina je umjetnička forma koja uključuje razumijevanje složenosti i nijansi mnogih različitih tipova vina. Postoje hiljade termina koji opisuju okus i aromu vina, što može biti zbunjujuće i ponekad jednostavno neodoljivo. Zbog toga vjerujem u teoriju „Prvo voće“, jer je voćni karakter vina obično najistaknutiji i najprijatniji. Ali kako znati koje voće tražiti u kojim vinima?

Wine Enthusiast

Da bi pomogao u organizaciji ovih različitih voćnih karakteristika, WSET (Wine & Spirit Education Trust) sistematski pristupa degustaciji koristeći sedam različitih grupa: četiri za bijela vina i tri za crvena vina. Umjesto da se fokusira na biranje određenog voća — recimo, jabuka naspram kruške ili breskve naspram nektarine — ovaj sistem počinje primjećivanjem koja grupa voća se može prvo otkriti.

„WSET-ov sistematski pristup degustaciji koristi grupe jer može biti od pomoći da degustator razvije svoje sposobnosti“, kaže David Rudman, izvršni direktor za WSET Americas & WSET Asia Pacific. “Dok degustator početnik možda neće lako identifikovati ‘limetu’ kao aromu u vinu, možda će moći identifikovati ‘agrume’. Dobra je praksa krenuti od opštih deskriptora ka konkretnijim.”

Grupe takođe drže jezik za opisivanje vina na ravnopravnom terenu, tako da svi u osnovi govore istim jezikom kada razgovaraju o specifičnom voćnom karakteru vina.

Bijela vina

  • Zeleno voće: Ova grupa uključuje okuse i arome jabuke, kruške, ogrozda i grožđa. Primjeri uključuju vina Chardonnay, zbog nota jabuke i kruške, i Muscat, koji imaju karakter grožđa.
  • Agrumi: Vina sa citrusnim voćem odišu okusima i aromama limuna, limete, grejpa i kore narandže. Uobičajena vina sa istaknutim agrumima su Sauvignon Blanc, Albariño i Pinot Grigio.
  • Koštičavo voće: Razmislite o vinima kao što su Viognier i Riesling zbog njihovog prekrasnog izražaja voćnog karaktera breskve, kajsije i nektarine.
  • Tropsko voće: Vina sa tropskim voćem mogu imati arome manga, banane, ličija i marakuje. Neki značajni primjeri ovdje su Gewürztraminer (liči), Sémillon, Marsanne i neka vina Chardonnay na bazi klimatskih razlika i malolaktičke fermentacije (što može dovesti do aroma banane).

Crvena vina

  • Crveno voće: Crno grožđe koje posjeduje karakteristike crvenog voća, kao što su trešnja, malina i jagoda, uključuje Pinot Noir, Grenache, Gamay i Sangiovese. 
  • Crno voće: Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot, Malbec i Syrahkarakterišu note kupine, crne trešnje, borovnice i ribizle, zavisno o stilu vina.
  • Sušeno voće: Crvena vina koja pokazuju arome i okuse grožđica, urmi i suvih šljiva mogu se opisati kao da pokazuju karakter sušenog voća. To se često dešava kada vino odležava u boci, što podstiče dalji razvoj voća tokom vremena.

Kako opisati vino koristeći grupe voća

Korištenje ovih grupa deskriptora može vas odvesti na put ka identifikovanju nijansiranih voćnih aroma i okusa u vinu, što takođe pomaže da fino prilagodite nepce što više radite. Recimo da osjetite miris crne trešnje u određenom kalifornijskom Cabernet-u. Možda ćete htjeti iskopati i pokušati pronaći drugo crno voće kao što su crna ribizla i kupina. Češće nego ne, oni će biti prisutni u boci.

Ipak, ne uklapaju se sve boce u jednu od sedam gornjih kategorija. Neka vina mogu imati okuse i arome koje su kombinacija dvije ili više kategorija, a druga se mogu pohvaliti nekim notama iz određene grupe, ali ne i svim okusima. Na primjer, novozelandski Sauvignon Blanc će najvjerovatnije imati arome citrusnog voća, poput grejpa i kore limete; međutim, bilo bi vam teško pronaći koru narandže u ovim vinima.

Naravno, voće nije jedina primarna karakteristika koja se može prepoznati u vinu. Začinske, cvjetne, biljne, zeljaste i terroir komponente su takođe važni elementi koje treba uzeti u obzir. Zatim, naravno, možete pronaći sekundarne karakteristike koje proizlaze iz procesa proizvodnje vina i odležavanja, te tercijarne arome i okuse koji se razvijaju kako vino stari u boci.

Ali sve počinje sa voćem – a učenje prepoznavanja tih aroma i okusa najbolja je polazna točka za početak proučavanja vina.

Marshall Tilden: How to Describe Wine Using Fruit Clusters (Kako opisati vino koristeći grupe voća). Izvor: https://www.wineenthusiast.com/. Objavljeno: 19.02.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI: